Consumul de energie în centrul de date

Centrele de date sunt în centrul proceselor de transformare digitală.

Cu ani în urmă, pe măsură ce amprenta fizică a centrelor de date se extindea exponențial, experții au prezis că cererea de energie pentru data centere va crește . O altă predicție avertiza că puterea de calcul se va dubla la fiecare doi ani, în condițiile utilizării acelorași valori energetice, aspect care a ajutat la ținerea sub control a consumului de energie.

La mijlocul anilor  90, a devenit popular conceptul de virtualizare. A fost posibilă localizarea câtorva servere virtuale într-un singur server fizic, astfel obținându-se reducerea amprentei data center-ului fizic. S-au făcut și alte progrese tehnice, calculul cuantic, trecerea de la HDD la SSD, care folosește o fracțiune din energia de care are nevoie un HDD. Se privește cu interes spre viitoarea tehnologie de stocare care emulează ADN-ul uman. Este în lucru și poate reduce considerabil consumul de energie pentru stocare. Mulți oameni sunt optimiști cu privire la procesul de codificare și decodificare a datelor binare către și de la catene de ADN sintetizate. Data centerele aveau în dotare procesoare obișnuite până când conceptele AI au luat amploare, solicitând viteze de lucru mai mari, pentru care am trecut la GPU-uri. 

Dar unitățile de procesare grafică solicită prea multă putere și industria s-a îndreptat către un circuit integrat specific aplicației (ASiC), circuit personalizat pentru o anumită utilizare. Pentru AI, ASiC-urile create pentru rețelele neuronale profunde sunt acum de zece ori mai puternice și mai eficiente decât GPU-urile standard și sunt cunoscute sub numele de Tensor Processing Units (TPU). Însă, procesarea unor volume mari de date în centrele de date hyperscale necesită, de obicei, transmiterea datelor aflate la distanță fizică, ceea ce provoacă congestionarea rețelei și costă mulți bani. Acesta este unul dintre motivele pentru care unii analiști consideră că centrele mari de date vor fi utilizate în principal pentru stocarea datelor, iar procesarea va trece la marginea rețelei sub formă de edge computing în centrele de date edge. Sunt necesare și centre de date mai mici, de dimensiuni micro, în principal pentru aplicații de telecomunicații, în care eficiența energetică nu reprezintă un obiectiv major. Apoi, avem toate aceste tehnologii emergente care pot deveni mainstream și pot avea un efect asupra consumului de energie.

Servicii similare

Arhitectură Aliniată Cu Nevoile Fiecărui Client

Lumea în care trăim este într-o continuă schimbare. În special în IT.

Detalii
Servere

Avem experiență în implementarea soluțiilor de infrastructură care se scalează simplu, pe măsură ce ...

Detalii
Storage

Clienții noștri spun că vor să fie pregătiți , sunt gata să-și automatizeze operațiunile, gata să ab ...

Detalii

Contactează-ne

Prin trimiterea acestui formular sunteți de acord cu termenii și condițiile noastre și cu Politica noastră de confidențialitate, care explică modul în care putem colecta, folosi și dezvălui informațiile dumneavoastră personale, inclusiv către terți.