AquaWAN soluție centralizată de telecitire contoare apă

AquaWAN soluție centralizată de telecitire contoare apă

AquaWAN reprezintă o soluție IoT completă și inovatoare, automatizată în întregime, de citire și comunicare a valorii indexului pentru contoarele de apă. 

ETA2U a adoptat ca standard de comunicare pentru rețele IoT tehnologia LoRaWAN. Tehnologia LoRa (Long Range) reprezintă o categorie de comunicații radio caracterizată de distanță mare de transmisie (long range), cu un consum mic de energie (low power). Spre deosebire de tehnologiile de transmisie radio digitale clasice, această tehnologie are capacitatea de a comunica date la distanțe de câțiva kilometri sau chiar zeci de kilometri, având aplicabilitate largă în rețele de senzori wireless, Internet of Things (IoT). LoRa utilizează benzi de frecvență radio ISM sub-Ghz – 868Mhz - pentru a transmite datele la distanțe mari cu un consum foarte mic de energie.

Dispozitivele se pot conecta la orice stație de bază fără cereri suplimentare. Stațiile de bază conectează dispozitivele printr-un „backhaul” la un server de rețea, unitatea centrală a sistemului LaRaWAN care suprimă recepțiile duplicate, adaptează legăturile de acces radio și transmite datele către serverele de aplicații corespunzătoare. Serverele de aplicații procesează apoi datele primite și execută sarcini definite de utilizator. Standardul LoRaWAN utilizează criptografia simetrică pentru a autentifica dispozitivele în rețeaua și pentru a păstra confidențialitatea datelor aplicațiilor. Foarte pe scurt, această tehnologie poate fi descrisă ca o tehnologie de comunicații de frecvență radio care a atins nivelul de maturitate cerut în industriile de profil și are cel mai mare grad de adopție în implementările specifice IoT.

Care sunt factorii importanţi care recomandă această tehnologie?

Implementarea AquaWAN aduce beneficii directe pentru abonații companiilor de apă, cât și avantaje immediate și quaintificabile în cadrul companiilor:

  • Realizează telecitirea consumului de apă și permite întreruperea sau restaurarea furnizării apei printr-un singur click, fără să fie nevoie de intervenția umana a operatorului în locație prin montarea unor valve comandabile de la distanță utilizând același protocol de transmisie
  • Permite modelarea dinamică a frecvenței citirilor, în funcție de diverși parametric stabiliți de operator, pe baza unor necesități operaționale
  • Este bazată pe o platformă deschisă care permite și citirea altor date din toate infrastructurile unei companii de apă, indiferent de gradul ei de automatizare și indiferent de localizare, rezolvând problema lipsei conexiunii la internet sau necesitatea alimentării cu curent electric
  • Poate colecta atât date cantitative presiune, debit, detecție pierderi, curgere inversă, cât şi de calitate a apei: clor, turbiditate, etc. prin instalarea de senzori specifici care pot comunica utilizând aceași infrastructură
  • Necesită doar instalarea contoarelor prevăzute cu modul EDC de comunicare LoRa, contoare care pot fi montațe de personalul companiei de apă fără să fie nevoie de un specialist în automatizare sau IT
  • Asigură o infrastructură conectată care poate furniza date pentru creșterea randamentului producției pe baza informațiilor despre consum zilnic, corelată cu condiții de mediu și sezonalitate
  • Ajută la estimarea consumabilelor pentru producție (în funcție de turbiditate și datele istorice despre consum), sau poate estima situații critice
  • Permite dezvoltarea de servicii noi pentru consumatori, sau aplicarea de tarife differentiate.

Compania ETA2U propune o soluţie viabilă pentru telecitirea contoarelor de apă, mai precis contorizare şi control direct, prin intermediul contoarelor inteligente, care utilizează tehnologia LoRaWAN. 

Arhitectura de referinţă a sistemului

Arhitectura de referinţă a sistemului propus este:

Elementul cheie din acest sistem reprezintă contoarele de apă, care sunt de la producătorul Zenner, cu următoarele caracteristici:

  • Contoare cu cadran uscat, de Clasa C (R160) IP68, DN 15-300;
  • Producătorul dezvoltă tehnologia LoRa pe toată gama de contoare din portofoliu;
  • Durată minimă estimată a bateriei 10 ani;
  • Operare în bandă nelicențiata 868MHz;
  • Asigură comunicație Bi-direcțională cu o foarte bună penetrare în interiorul clădirilor;
  • Arhitectura anti-fraudă şi rezistent la coroziune;
  • Modulul LoRa și contorul sunt interschimbabile, putând fi înlocuite separat în caz de nevoie.
  • Configurate pentru transmisie la interval de 24 ore cu putere SF12, 1.2s

Aplicația dezvoltată de ETA2U pentru afișarea și analiza datelor colectate răspunde întrutotul cerințelor de telecitire ale companiilor de apă. AquaWAN permite un acces simplu și ușor prin intermediul oricărui browser web, atât pe PC cât și pe telefonul mobil.

Vizualizarea globală rapidă a contoarelor permite identificarea vizuală a problemelor uzuale, atât de comunicare cât și a problemelor rețelei de apă – consum atipic indicator al pierderilor din rețea. Selecția unui contor prezintă toate datele de identificare a acestuia, index, locatie, consummator, detalii facturare etc.

AquaWAN – funcții cheie

De asemenea în cadrul platformei AquaWAN utilizatorii au posibilitatea vizualizării în format tabelar a informațiilor communicate de contoarele înregistrate. Aceste date pot fi sortate și filtrate. Pentru fiecare contor în parte se poate apoi vizualiza un istoric de consum și configure pragurile de valori ale consumului pentru alertare și datele de identificare consumator.

Informațiile filtrate pot fi exportate în formate comune, CSV sau Excel, pentru a fi importate și utilizate în aplicațiile de facturare proprii.

AquaWAN permite și introducerea manuală a valorii index-ului pentru contoarele de magistrală, sub forma unui contor virtual. Pe baza acestor valori platforma poate declanșa alertă la Identificarea pierderilor sau a diferențelor mari de consum.

AquaWAN – funcții cheie

  • Soluție de licențiere SaaS sau One-Time License 
  • Platformă deschisă, stabilă, sigură, și integrabilă
  • Citirea automată și centralizată a contoarelor
  • Controlul în timp real și automatizarea sistării/repunerii în funcție a serviciului de furnizare apă
  • Arhitectura SOA cu posibilități configurare avansată
  • Integrare la nivel de API-uri
  • Monitorizarea întregului sistem și alertare, cu sistem de management al disfuncționalităților și comenzi automatizate
  • Interfețe de Data Analitics și raportare performante cu centralizarea în Dashboard-uri cu capacitați de sinteză și filtrare avansată, accesibile de pe orice dispozitiv de calcul mobil, tabletă, laptop sau Desktop
  • Compatibilă cu diferite soluții Hardware sau Software proprii pentru integrare automata date

Servicii similare

Airdata

Proiectul airdata.ro, realizat la inițiativa fundației ETA2U, cu sprijinul Primăriei Municipiului Ti ...

Detalii

Contactează-ne

Prin trimiterea acestui formular sunteți de acord cu termenii și condițiile noastre și cu Politica noastră de confidențialitate, care explică modul în care putem colecta, folosi și dezvălui informațiile dumneavoastră personale, inclusiv către terți.

Divizia

Innovation

Află mai multe