Airdata

Conectați-vă la calitatea aerului din orașul dumneavoastră.

Airdata.ro, un nou demers de creștere a digitalizării derulat în cadrul colaborării directe între CTT ETA2U Innovation și Fundația ETA2U, a fost implementat cu succes în Timișoara. Proiectul airdata.ro, realizat la inițiativa Fundației ETA2U, cu sprijinul Primăriei Timișoara, are o însemnătate ridicată pentru locuitorii Timișoarei, prin oferirea într-un mod transparent și ușor accesibil la informații actualizate în timp real pentru parametrii de mediu cei mai uzuali în analiza calității aerului respirat: PM10 și PM2.5.

Fii parte la noul demers de creștere a digitalizării

Dispozitivele de monitorizare sunt dezvoltate în cadrul CTT ETA2U Innovation, utilizând platforma comună IoT creată în conceptul “0 Paper”, pentru monitorizare și colectarea automată a datelor din medii de producție industrială, logistică sau monitorizare energetică. 

Proiectul AIRDATA.RO, integrează în dispozitivele de colectare și transmisie a informațiilor  - și alte surse de date față de cele deja utilizate din zona de producție industrială sau logistică -  de data aceasta fiind senzori specializați pentru particule fine, respectiv temperatură și umiditate relativă.

Senzorii sunt interogați de 60 de ori pe un interval de 5 minute, iar valoare medie este transmisă sub forma unui pachet de date către platforma AIRDATA prin protocolul de comunicare LoRaWAN (la nevoie se poate activa în paralel și modul de comunicare WiFi sau Ethernet). Utilizarea unei rețele de tip LoRa pentru facilitarea comunicației la nivel urban este o modalitate de demonstrare a combinării inteligente diverselor tehnologii, astfel încât să permită o implementare rapidă la nivel regional de noduri de digitizare a informațiilor.

 

Accesibil tuturor. Afisarea și interpretarea ușoară a datelor

Platforma AIRDATA afișează datele pe baza codului de culori utilizat și preluat în metodologia EU, în cadrul portalul “European Environment Agency”

https://aqportal.discomap.eea.europa.eu/products/data-viewers/air-quality-index/ 

ce indică încadrarea mărimilor în anumite intervale conform tabelului din imagine.

Adițional informațiilor colectate pentru realizarea unei hărți a poluării, dispozitivele permit și colectarea informațiilor de temperatură și umiditate și se poate crea astfel un “heat map” sau o hartă a căldurii în care sunt reprezentate pe baza de culori zonele cu temperatură ridicate.

Airdata.ro aduce un beneficiu rapid al digitalizării la îndemâna cetățenilor din zona metropolitană a Timișoarei oferind posibilitatea observării trendului poluării aerului cu particule fine.

Pentru cetățeni, acest parteneriat oferă posibilitatea de a vedea și înțelege fenomenul poluării, creșterea spiritului civic (folosire de mijloace de transport nepoluante, renunțarea la arderea gunoaielor, sesizarea autorităților atunci când se identifică poluatori). 

Datele colectate în cadrul proiectului AIRDATA sunt date deschise și vor fi puse gratuit la dispoziția dezvoltatorilor pe baza unui API.

 

Contactează-ne

Prin trimiterea acestui formular sunteți de acord cu termenii și condițiile noastre și cu Politica noastră de confidențialitate, care explică modul în care putem colecta, folosi și dezvălui informațiile dumneavoastră personale, inclusiv către terți.

Divizia

Innovation

Află mai multe