Nu există un singur răspuns. Acțiunile de cibersecurity presupun un efort constant pentru a rămâne cu un pas înaintea agresorilor cibernetici.
Pe masură ce companiile optează pentru cloud, ar putea interveni aspecte ce țin de dificultățile de a urmări ceea ce dețin. Pentru a se proteja în fața atacurilor cibernetice, se recomandă să-și monitorizeze mai întâi toate activele, de la dispozitive cum sunt laptopurile, serverele, smartphone-urile sau senzori care colectează date, la servicii în cloud. Fără un inventar complet al activelor conectate la internet, organizațiile pur și simplu nu pot identifica și remedia expunerile la atacuri cibernetice.
Activele cu tehnologie în cloud sunt cele mai expuse.
Nu doar echipamentele sunt expuse riscurilor, ci reputația organizației, loialitatea clienților, stabilitatea financiară a companiei atârnă de rezultatul acțiunilor de securitate cibernetică pe care le întreprinde compania.
Cloud-ul continuă să joace un rol în transformarea digitală. Se vorbește de beneficii cum ar fi flexibilitate sporită, scalabilitate, economie de cost. Totuși, expunerea soluțiilor din cloud la amenințări este semnificativ mai mare, statistic 79% din incidențe au fost semnalate în cadrul soluțiilor cloud-based și numai 21% în cadrul arhitecturilor on-premise.
Implementarea soluțiilor on-premise este consumatoare de timp: proces de achiziție, activități de livrare, instalare, implementare , configurare. Văzută anterior ca beneficiu, viteza fără precedent cu care o echipă IT poate obține un server în cloud devine o problemă privită din perspectiva securității, pentru a ține pasul cu toate upgrade-urile necesare. Un alt posibil dezavantaj al implementării rapide a cloud-ului decurge din mentalitatea „ ai setat-o și ai uitat-o”. Nu o ai la vedere, ți-ai scos-o din minte.
Ia legătura cu un specialist!
Sunt și dispozitive pe care nu le percepem ca și computere, dar tot computere sunt și imprimantele actuale, și camerele de supraveghere video sau sistemele de alarmă. Toate acestea sunt potențiale puncte de penetrare în rețeaua dvs, potențiale ținte. Problema e că nu poți proteja ce nu ști că trebuie protejat. Activele de care nu știm creează puncte oarbe.
Sunt încă multe de facut. O mulțime de compani nu au vizibilitate cu privire la dispozitivele proprii, nu știu cine le accesează, cât trafic are loc în rețea. Slaba vizibilitate poate avea ca sursă și conceptul de shadow-IT- tehnologie, aplicații care nu sunt în controlul IT-ului companiei, fiind instalate de angajați cu convingerea că-i ajută să-și facă treaba mai ușor. E ușor de înțeles că un angajat vrea să lucreze cu cele mai noi și performante instrumente chiar dacă asta presupune să și le instaleze fără aprobarea administratorul IT. Dacă nu există aplicații de detecție în rețea, poți face aceste introduceri și utilizatori din categoria „oricum, dar nu inocenți”.
Deși abordările privind securitatea cibernetică pot varia, există câteva reguli stricte care se aplică în toate industriile. Compartimentarea și izolarea activelor sunt esențiale pentru a le menține în siguranță. Nu totul ar trebui să fie în aceeași rețea, verificați dacă nu ar putea fi separate și izolate corespunzător. Autentificarea cu mai mulți factori este un alt standard de abordare pentru protejarea serviciilor și aplicațiilor sensibile. S-ar putea solicita MFA pentru fiecare aplicație unică care se poate accesa în rețeaua internă, sau măcar oricare din cele care au acces la informații sensibile.
Lucrurile se întâmplă uneori greoi pentru că organizațiile nu știu cum să înceapă. În acest caz, specialiștii ETA2U vă va ajuta să vă faceți o strategie, un plan, să gândiți un proces proactiv, aplicându-l și apoi repetându-l.