La revedere, 2022! Bun venit, 2023!

Înapoi la articole

Citește mai mult

Bine v-am găsit în Noul An 2023! Vă doresc ca anul acesta să fie așa cum îl doriți!

Da, este acea perioadă a anului când se revăd rezultatele operaționale ale firmelor în raport cu datele istorice și se consolidează planurile pentru ceea ce va urma. În paralel, analiștii, firmele de consultanță și experții din diferite domenii se întrec în a ne capta atenția cu analize periodice, referitor la ce ne aduce viitorul. Deși actualul contextul economic global este frământat și predicțiile pot fi rapid răsturnate, nu am putut rezista tentației de a vă prezenta și eu câteva idei privitor la tendințele tehnologiei IT în anul 2023, idei care apar în diferite forme în majoritatea publicațiilor.

Voi începe cu un punct specificat de toată lumea: DIGITALIZAREA fără precedent în toate domeniile vieții și activității noastre. Mulți analiști o numesc nivelul următor al transformării digitale și consideră că niciun domeniu de activitate nu poate fi cu adevărat sustenabil fără investiția în tehnologia digitală. Cu riscul de a repeta lucruri deja menționate în comunicări anterioare, cred că merită atenție următoarele deziderate:

  • Accesul la date al tuturor persoanelor și organizațiilor îndreptățite să le aibă, sau așa zisă «democratizare a datelor».
  • Emanciparea digitală prin dezvoltarea capabilităților utilizatorilor de a înțelege și folosi datele digitale pe care le au la dispoziție.
  • Utilizarea datelor măsurate ca diferențiator, adică folosirea inteligenței artificiale (AI) și mai ales machine learning (ML) pentru a capitaliza datele măsurate, colectate și memorate.

Cele menționate mai sus sunt motivate de faptul că tehnologia digitală a luat un avans considerabil față de utilizarea ei practică. Lăsând deoparte aspectul financiar care, fără îndoială, poate fi un impediment important în implementarea digitalizării, principalul punct sensibil rămâne factorul uman, sub diverse forme. Ca o confirmare la aceasta afirmație este și faptul că mai multe apeluri de proiecte ale programului-cadru Orizont Europa pentru anii 2023 si 2024 sunt axate tocmai pe crearea unor instrumente și/sau metode care urmăresc stimularea digitalizării centrată pe om și respectând principiile etice.

Un al doilea punct la care aș vrea să mă refer este legat de tehnologiile Metaverse, Web3 sau « generația următoare de internet », așa cum este numit mai recent. Tehnologiile de bază care contribuie la realitatea extinsă (XR) reprezintă o direcție de investiție dorită de multe firme care dezvoltă tehnologie IT. Conform celor declarate de revista Forbes (21 noiembrie 2022), anul 2023 va da direcția acestui domeniu pentru următoarea decadă. Europenii au fost mai rezervați în utilizarea acestor tehnologii, însă chiar din decembrie 2022 , în același program-cadru Orizont Europa s-a dat startul unor apeluri de proiecte care promovează adoptarea tehnologiilor și soluțiilor pentru generația următoare de internet (Next Generation Internet-NGI) în Europa. Prin aceste proiecte, se urmărește integrarea NGI într-o varietate de cazuri cu utilizare în industrie și societate, permițând apariția unor ecosisteme de internet care să sprijine nevoile anumitor sectoare, ca de exemplu: serviciile publice, asistența medicală, gestionarea lanțului de aprovizionare, transporturile, finanțele, industriile creative și culturale, turismul, energia, etc.

Cel de-al treilea punct pe care îl aduc în discuție este o direcție care provoacă încă multe dezbateri. Pornind de la paradigma viitorului legată de ubicuitatea calculatorului sau și mai mult, totul este conectat și totul este smart, dezvoltările hard și soft se axează pe ideea că toate echipamentele, dispozitivele și obiectele smart trebuie să comunice între ele. Cloud computing, edge computing, IoT și wearables, toate trebuie să se adapteze acestui principiu de funcționare. Ca să vă faceți o idee despre ce impact are această strategie, apelez la bine-cunoscuta prognoză a fabricantului CISCO din 9 decembrie 2021. Până în 2030 vor fi 500 miliarde de dispozitive conectate la internet pe aceasta planetă, deci câte 50 pentru fiecare persoană in parte! Incredibil, nu-i așa? Dar, revenind la ce se va întâmplă în 2023, dată fiind importanța acestei strategii, din nou, programul-cadru Orizont Europa, în premieră printr-o colaborare cu Fundația Națională pentru Știință din SUA (FSN) lansează, tot începând cu luna decembrie 2022, apeluri de proiecte pentru Cloud-Edge Continuum. Aceste proiecte urmăresc dezvoltarea de sisteme de gestionare fără sincope pentru procesarea serviciilor și datelor de la diferiți furnizori, tipuri de conectivitate și zone de rețea. Proiectele propuse vor adresa tehnici inovatoare de management și metode computaționale ale întregului continuum de calcul.

Sigur, mai sunt și la alte tendințe tehnologice IT în 2023 care merită menționate, ca de exemplu referitor la quantum, sisteme autonome, robotică precum și despre modul cum se vor aborda ideile de tehnologii IT sustenabile, dar deocamdată mă opresc aici și sper că v-au interesat cele prezentate. Dacă este așa, vă invit să urmăriți în continuare comunicările ETA2U și în anul 2023.

Să ne auzim cu bine,
Liliana Filip, Project Manager

Contactează-ne

Prin trimiterea acestui formular sunteți de acord cu termenii și condițiile noastre și cu Politica noastră de confidențialitate, care explică modul în care putem colecta, folosi și dezvălui informațiile dumneavoastră personale, inclusiv către terți.