Eficiența energetică și IT-ul - Monitorizarea consumurilor energetice

Înapoi la articole

Citește mai mult

În ziua de azi, problema producției de energie este un subiect de mare importanță, care creează mai mult interes decât în trecutul recent.

Reducerea consumului și a risipei de energie este din ce în ce mai importantă pentru toată lumea. Iar când vorbim de energie, nu vorbim doar despre cea electrică. Sunt mai multe tipuri de energie pe care ar trebui să le luam în calcul atunci când vorbim de eficiența energetică, și aici amintesc câteva dintre ele: energia termică, energia hidraulică, energia radiantă, energia mecanică, etc…

Sistemele energetice se schimbă – în mod fundamental și cu un ritm rapid. Se modifică importanța pe care o au sursele individuale de energie și a opțiunilor de generare a energiei electrice, precum și modalitățile prin care energia este transmisă și distribuită. Generarea de energie devine din ce în ce mai descentralizată, ceea ce face ca gestionarea rețelei să devină din ce în ce mai complexă. Consumul de energie însă continuă să crească constant.

Una din metodele cele mai bune în a fi eficient energetic este monitorizare consumurilor energetice. 

Acest lucru te ajută să ai o viziune clară asupra consumurilor de energie, când se consumă, în ce mod se consumă, și îți oferă un control bugetar și previziuni de consum cât mai precis. Acest lucru duce la optimizarea consumurilor și încadrarea în bugete prin identificarea punctelor cu un consum ridicat și îmbunătățirea disciplinei în producție.

Aici intervine partea de IT sau mai bine zis IoT, care prin soluții software și hardware te poate ajuta foarte mult în a monitoriza aceste consumuri energetice.

Partea de software permite: culegerea datelor și formarea bazelor de date pentru istoric, transmiterea acestor informații către punctul de colectare, prelucrarea datelor colectate, generarea alarmelor și controalelor în timp real, afișarea mărimilor măsurate prin intermediul interfeței om-mașină și preluarea prin intermediul acesteia a configurărilor și comenzilor, generarea rapoartelor, configurabile pe profiluri de utilizatori, măsurarea parametrilor cantitativi și calitativi la care se face consumul și distribuția internă a energiei, măsurarea consumurilor de utilități (energie electrică, apă, gaz natural, aer comprimat, energie termică). 

Aceasta parte de software poate fi accesibilă local sau din orice locație, prin Internet, sub forma unor pagini web dinamice, de către utilizatorii autorizați și autentificați, configurabile în funcție de tipul sau profilul utilizatorului, oferind posibilitatea generării automate de rapoarte la intervale programabile, posibilitatea extinderii rețelei cu punctele de măsură necesare, fără limitări. Permite organizarea punctelor de măsură în orice configurație, pe centre de cost, zone de producție și oferă posibilitatea integrării unei multitudini de tipuri de senzori sau procese.

Parametri relevanți pentru monitorizarea consumurilor energetice sunt colectați utilizând soluții hardware clasice (și aici putem include 99% din echipamentele hardware existente acum în piață, care pot fi folosite în construirea infrastructurii necesare monitorizării consumurilor), precum și module personalizate industriale IoT.

Am încercat să ofer o imagine de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă monitorizarea consumurilor energetice, parte esențială în drumul spre eficiența energetică. Dacă e să facem o analiză mai amănunțită asupra acestui lucru, cred că discuția nu s-ar termina niciodată. 

Ideea principală e că putem să fim eficienți energetic în orice domeniu de activitate,. Important este să ne dorim acest lucru, iar în ziua de astăzi găsim o multitudine de soluții mai mult sau mai puțin personalizate, mai complexe sau mai puțin complexe, în funcție de nevoile fiecăruia. 

Aceste soluții le regăsiți și în portofoliul ETA2U, soluții inovatoare ce sunt dezvoltate de către noi în cadrul departamentului INOVATION, în parteneriat cu alte departamentele din structura companiei, precum și soluții dedicate pentru anumite segmente dezvoltate de parteneri terți.

În concluzie, dacă se dorește implementarea unui proiect de eficiență energetică în cadrul companiei dvs., puteți apela oricând cu încredere la specialiștii ETA2U, care cu siguranță vă vor oferi cea mai bună soluție din portofoliul propriu sau cu ajutorul partenerilor.

Cătălin Pavel - Branch Manager la ETA2U

Contactează-ne

Prin trimiterea acestui formular sunteți de acord cu termenii și condițiile noastre și cu Politica noastră de confidențialitate, care explică modul în care putem colecta, folosi și dezvălui informațiile dumneavoastră personale, inclusiv către terți.