CES 2023, Las Vegas 5-8 ianuarie, 3200 de expozanți, o sută de mii de participanți

Înapoi la articole

Citește mai mult

În primul rând ajungi, intri și te întorci greu, cu efort, adică: viză, drum de minim 16 ore în aer, bilet de acces cu validare în prealabil, explozia de informație vizuală, auditivă și afectivă, luminițele și gusturile alese la prețuri peste medie și multe altele pe care dacă le vezi prima dată, le apreciezi cu o mare doză de subiectivism.

Subiectele de interes pentru următorii 5-7 ani au fost: comunicațiile 5G, Inteligența Artificială și Realitatea Augmentată.

De ce? Pentru că, vrând-nevrând, aceste lucruri sunt deja printre noi, ne afectează și ne vor influența în mod decisiv și dramatic.

Cum? Prin cel puțin următoarele exemple:

A) d-na Aruna Anand, President and CEO Continental Automotive North America spunea că tehnologiile actuale ne permit să conducem într-o lume mai sigură, însă limitarea este dată de infrastructura de comunicații. Dar în lumea 5G (pe care trebuie sa o privim doar ca o tranziție spre 6G-2030) mașinile vor comunica între ele, vor comunica cu infrastructura, vor lua decizii individual sau în grup, iar rezultatul major va fi minimizarea riscurilor din trafic cu multe beneficii adiacente.

  1. Mașini conectate: Mașinile vor fi echipate cu senzori și sisteme de comunicație activate pentru 5G, care le vor permite să partajeze date cu alte vehicule și cu infrastructura rutieră. Acest lucru va permite funcții precum actualizări de trafic în timp real, flux coordonat de trafic și siguranță îmbunătățită prin comunicarea vehicul-la-vehicul și vehicul-la-infrastructură.
  2. Vehicule autonome: conectivitatea de mare viteză și latență redusă a 5G va permite dezvoltarea vehiculelor complet autonome. Acest lucru va permite vehiculelor să comunice între ele și cu infrastructura, permițând o conducere mai sigură și mai eficientă.
  3. Infrastructură inteligentă: Infrastructura rutieră, cum ar fi semafoarele, indicatoarele și senzorii rutieri, vor fi conectate la o rețea 5G, permițându-le să colecteze și să partajeze date cu vehiculele. Acest lucru poate îmbunătăți fluxul de trafic, poate reduce aglomerația și poate crește siguranța.
  4. Mașini electrice: capabilitățile de lățime de bandă mare și latență redusă ale 5G vor permite dezvoltarea infrastructurii de încărcare rapidă pentru mașinile electrice, făcând posibilă încărcarea acestora în câteva minute.
  5. Sisteme de transport inteligente (ITS): conectivitatea de mare viteză și latență redusă a 5G va permite dezvoltarea unui ITS avansat, cum ar fi managementul traficului în timp real, ghidarea dinamică a rutelor și prioritizarea vehiculelor de urgență, făcând transportul mai eficient și mai sigur.

B) Există mai mulți algoritmi de Inteligenta Artificiala (AI) și tehnologii de Realitate Augmentata (AR) care sunt dezvoltați sau sunt deja în uz pentru a îmbunătăți viața. Am testat ochelari conectați (wifi) care transmit imaginea pe care o vad ochii (prin intermediul unei camere video) spre un sistem și permit asistarea activității prin aplicații dezvoltate și instalate pe ochelari ce iți proiectează, de exemplu, instrucțiuni de lucru, si dacă e cazul, fiind ajutat de asistență umană sau digitală (documentație, video, AI etc. Câteva exemple includ:

  1. Viziune computerizată: algoritmi AI care permit mașinilor să interpreteze și să înțeleagă informații vizuale, cum ar fi imagini și videoclipuri. Această tehnologie este utilizată într-o varietate de aplicații, cum ar fi mașinile cu conducere autonomă, analiza imaginilor medicale și sistemele de securitate.
  2. Procesarea limbajului natural (NLP): algoritmi AI care permit mașinilor să înțeleagă și să genereze limbajul uman, cum ar fi recunoașterea vorbirii, text-to-speech și traducerea limbii. Această tehnologie este utilizată într-o varietate de aplicații, cum ar fi asistenți virtuali, chatbot-uri de serviciu pentru clienți și traducere automată.
  3. Învățare prin consolidare: algoritmi AI care permit mașinilor să învețe din experiență și să se îmbunătățească în timp, această tehnologie este utilizată pentru luarea deciziilor și controlul în aplicații precum robotica, jocurile și vehiculele autonome.
  4. Realitate augmentată: o tehnologie care suprapune imagini generate de computer în lumea reală, poate fi utilizată într-o varietate de aplicații, cum ar fi educație, instruire, întreținere și asistență la distanță.
  5. Realitatea virtuală: o tehnologie care creează un mediu complet captivant generat de computer, care poate fi utilizată într-o varietate de aplicații, cum ar fi jocuri, divertisment, educație și terapie.
  6. AR bazat pe proximitate: aplicații AR care utilizează senzorii dispozitivului, cum ar fi GPS, accelerometru și busolă, pentru a furniza informații relevante din punct de vedere contextual, bazate pe locația utilizatorului. Această tehnologie este utilizată într-o varietate de aplicații, cum ar fi navigație, turism și jocuri.

C) Integrarea AI, 5G și a realității augmentate (AR) are potențialul de a aduce schimbări semnificative în diverse industrii și aspecte ale vieții de zi cu zi în următorii 5-10 ani. De exemplu:

  1. Orașe inteligente: AI și 5G vor permite dezvoltarea orașelor inteligente, în care diverse sisteme precum transportul, energia și serviciile publice sunt conectate și pot comunica între ele. Acest lucru va permite medii urbane mai eficiente și durabile.
  2. Industria 4.0: AI și 5G respectiv Industria 4.0 în care procesele industriale sunt in mare măsura automatizate și conectate, ceea ce duce la creșterea eficienței și a productivității.
  3. Asistență medicală: AI și 5G vor permite dezvoltarea unor sisteme de asistență medicală noi și mai eficiente, cum ar fi telemedicina, monitorizarea de la distanță și medicina personalizată.
  4. Comerțul cu amănuntul și comerțul electronic: AI și 5G vor permite dezvoltarea unor sisteme noi și mai eficiente de comerț cu amănuntul și comerț electronic, cum ar fi experiențe de cumpărături în realitate virtuală și augmentată și tranzacții online rapide și sigure.
  5. Divertisment și media: AI și 5G vor permite dezvoltarea de divertisment și experiențe media noi și mai captivante, cum ar fi realitatea virtuală și jocurile în realitate augmentată și streaming video.
  6. Realitate augmentată: Cu conectivitatea de mare viteză și latență redusă a 5G, AR va putea transmite și primi mai multe date, făcând experiența mai fluidă și mai receptivă, permițând noi aplicații, cum ar fi asistența la distanță, teleprezența și educația.

Dar... ce ziceți de faptul că în scurt timp vom fi 10 miliarde, temperaturile cresc și determină o mare problemă de disponibilitate a resurselor naturale, cum ar fi apa sau alimentele, terenurile arabile în zone propice agriculturii scad iar conflictele politice reduc accesul la resurse?

Viitorul agriculturii va fi probabil modelat de o combinație de progrese tehnologice și schimbări în cererea consumatorilor. Unele dintre tendințele cheie care se așteaptă să modeleze viitorul agriculturii includ genetica, AI , agricultura de interior iar o mare provocare va fi reducerea caloriilor și creșterea nutriției a ceea ce mâncam:

  1. Agricultura de precizie: Utilizarea unor tehnologii precum drone, senzori și GPS pentru a culege date despre creșterea culturilor și condițiile solului va permite fermierilor să-și optimizeze randamentul culturilor și să reducă utilizarea de inputuri precum apa și îngrășământul.
  2. Agricultura de interior: Progresele în sistemele de iluminat și hidroponie vor face posibilă cultivarea culturilor în interior, ceea ce va permite fermierilor să producă culturi pe tot parcursul anului și în zonele urbane.
  3. Agricultura verticală: Aceasta este o versiune avansată a agriculturii de interior, în care plantele sunt cultivate în straturi stivuite, folosind mai puțin spațiu, apă și energie.
  4. Inteligență artificială și robotică: utilizarea inteligenței artificiale și a roboticii le va permite fermierilor să automatizeze sarcini precum plantarea, recoltarea și monitorizarea creșterii culturilor, ceea ce va crește eficiența și va reduce costurile cu forța de muncă.
  5. Practici agricole durabile: Pe măsură ce consumatorii devin mai conștienți de impactul asupra mediului al alegerilor lor alimentare, fermierii vor adopta din ce în ce mai mult practici agricole durabile, cum ar fi agricultura regenerativă, agrosilvicultura, cultivarea solului de conservare și utilizarea culturilor de acoperire.
  6. Surse alternative de proteine: cererea în creștere pentru proteine pe bază de plante și carne cultivată în laborator va duce probabil la o schimbare a tipurilor de culturi pe care fermierii le cultivă.

Si că tot este un subiect fierbinte pentru 2023: ENERGIA. Si aici dau un exemplu: mașina electrica cu un dram de AI care este de fapt un mare Power Bank pe roti, oare nu poate fi folosita ca sa înmagazineze energie când e ieftina (preț mic sau produsă autohton din surse regenerabile) si apoi sa ne-o pună la dispoziție când in mod normal cererea o face sa fie mai scumpă?

Da, este posibil să aveți vehicule electrice inteligente care sunt capabile să încarce și să injecteze energie pe baza unor prețuri mai mici, în anumite momente ale zilei sau operatorilor. Aceasta este cunoscută sub numele de tehnologie vehicul-to-grid (V2G). Tehnologia V2G permite vehiculelor electrice să comunice cu rețeaua electrică și să își ajusteze modelele de încărcare și descărcare pentru a se alinia la condițiile rețelei și prețurile la energie. Acest lucru poate ajuta la optimizarea utilizării surselor de energie regenerabilă, la reducerea cererii de vârf pe rețea și la economisirea de bani pentru proprietarii de vehicule electrice. Cu toate acestea, V2G este încă într-un stadiu relativ incipient de dezvoltare și nu este, încă, disponibil pe scară largă pentru utilizare comercială.

... o concluzie:

Dacă după criza din 2008, nevoia a împins lumea la a găsi noi moduri de a rezolva probleme economice și sociale, aceasta a intensificat adoptarea tehnologiilor de digitizare, colaborare virtuală, digitizarea serviciilor financiare, securitatea cibernetică și amintesc doar avântul pe care l-au luat mulți din cei pe care acum îi cunoaștem în mare parte pentru că au adus ceva inovator în piață:

  1. Cloud computing: Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud Platform
  2. Social media: Facebook, Twitter, YouTube, LinkedIn
  3. Mobile apps: Apple App Store, Google Play Store
  4. Virtualization: VMware, Citrix, Hyper-V
  5. SaaS: Salesforce, Google Apps, Microsoft Office 365
  6. Collaboration tools: Google Suite, Microsoft Office 365
  7. Streaming Services : Netflix, Spotify, Hulu
  8. Mobile payment : Apple Pay, Google Wallet, PayPal
  9. Business Intelligence : Tableau, QlikView, MicroStrategy
  10. CRM : Salesforce, Zoho, Microsoft Dynamics
  11. E-commerce Platforms : Shopify, Magento, WooCommerce
  12. Cybersecurity : Norton, McAfee, TrendMicro
  13. Big Data : Hadoop, Apache Spark, MongoDB
  14. DevOps : Jenkins, Docker, Kubernetes
  15. Internet of Things (IoT) : Cisco, Intel, Siemens
  16. Artificial Intelligence (AI) : IBM Watson, Google TensorFlow, Microsoft Azure Machine Learning
  17. Blockchain : Ethereum, Ripple, Bitcoin
  18. Video Conferencing : Zoom, Webex, GoToMeeting
  19. Automation : Automation Anywhere, UiPath, Blue Prism
  20. Cloud Storage : Dropbox, Box, OneDrive
  21. E-Signature : DocuSign, Adobe Sign, HelloSign
  22. Remote Desktop : TeamViewer, AnyDesk, Remote Desktop Manager
  23. Project management: Trello, Asana, Jira
  24. IT Service Management : ServiceNow, BMC, Cherwell
  25. Backup and Disaster Recovery : Veeam, Acronis, Carbonite
  26. Network monitoring : SolarWinds, Nagios, PRTG
  27. Content Management : WordPress, Drupal, Joomla
  28. Marketing Automation : Marketo, Pardot, Eloqua
  29. Help Desk : Zendesk, Freshdesk, Kayako
  30. E-Learning : Blackboard, Canvas, Moodle

iar acum suntem într-o perioadă cu același potențial...de noi surprize.

Fiți pe fază!

Și, by the way, în scrierea acestui articol a avut un mare aport în documentare ChatGPT – o platformă deschisă de AI pentru NLP

Ce este ChatGPT?

ChatGPT este un model de limbaj de înaltă performanță, antrenat de OpenAI, care poate genera răspunsuri umane-like la întrebări și prompt-uri text. Acesta poate fi utilizat pentru diverse aplicații, cum ar fi generarea de conținut, conversații automate și asistență virtuală.

Iar dacă va gândiți la digitizare, de exemplu prin colectarea non invazivă a datelor de la mașini de producție și afișarea „realtime” a ce se întâmplă în „shopfloor” - să știți că noi tocmai brevetăm o soluție în care folosim și Inteligență Artificială și suntem în trend cu lumea civilizată a ITC; iar după ce am văzut în „Vegas”... nu ne este rușine! ZAXSense!

Iar în ce privește energia, PowerSense vă face o radiografie la secundă cu ce ai sau nu ai în rețeaua electrică (mărimi: A, V, kWH, Hz sau termeni: activ, reactiv, aparent, factor putere)

innovation@eta2u.ro

 

Contactează-ne

Prin trimiterea acestui formular sunteți de acord cu termenii și condițiile noastre și cu Politica noastră de confidențialitate, care explică modul în care putem colecta, folosi și dezvălui informațiile dumneavoastră personale, inclusiv către terți.