Blockchainul, NFT-ul și notarii publici

Înapoi la articole

Citește mai mult

Ce este blockchain-ul?

În ultimii câțiva ani, ați auzit în mod constant termenul „tehnologie blockchain”, probabil referitor la criptomonede, cum ar fi Bitcoin. De fapt, s-ar putea să vă întrebați ce este tehnologia blockchain, inclusiv tehnologia care este utilizată, cum funcționează și cum devine vitală în lumea digitală.

Pe măsură ce blockchain-ul continuă să crească și să devină mai ușor de utilizat, ne revine sarcina de a învăța această tehnologie în evoluție, pentru a fi pregătiți pentru viitor.

O definiție a Blockchain-ului poate fi următoarea: Blockchainul este un registru fix, distribuit, care este utilizat pentru înregistrarea tranzacțiilor și urmărirea activelor într-o rețea. Este o formă de stocare a informațiilor care împiedică pe oricine să le schimbe, să le pirateze sau să le falsifice.

Fiecare tranzacție din acest registru este autorizată prin semnătura digitală a proprietarului, care autentifică tranzacția și o protejează împotriva falsificării. Prin urmare, informațiile pe care le conține registrul digital sunt foarte sigure, iar acest lucru descurajează frauda. Deoarece întregul proces devine transparent, este posibilă validarea rapidă și ieftină a autenticității documentelor.

Ce este un certificat NFT?

Un NFT (Non-Fungible Token, din engleză Not Fungible Token) este un certificat digital unic, care acordă dreptul de proprietate asupra unui fișier digital oricui îl deține și nu poate fi șters sau modificat. Este un document electronic în care se declară că o persoană fizică deține o copie unică și de neînlocuit a unui bun digital.

NFT-urile desemnează o copie fidelă a suportului digital, permițând vânzării unor fișiere precum o imagine artistică unui colecționar. Această imagine poate fi copiată de nenumărate ori pe Internet, dar va exista doar una cu simbolul original. NFT-urile sunt active unice, care nu pot fi modificate sau schimbate cu altele care au aceeași valoare, deoarece nu există două NFT-uri echivalente, în același mod în care nu sunt două tabele.

Acum, dacă ne imaginăm că avem documentele notariale salvate într-un astfel de registru de tip blockchain, că toate procesele notariale posibile sunt definite sub forma unor fluxuri de lucru într-o aplicație de document management, iar finalitatea procesului definit în aplicație este un document digital valid salvat și certificat folosind un NFT, în același registru fix și transparent, avem premisele unui funcționar virtual, care este disponibil 24/7.

Astfel, putem compara certificatele NFT cu timbrul sec aplicat de notar și putem estima că NFT ar putea înlocui progresiv încrederea într-un notar public, deoarece înregistrările sunt stocate în blockchain verificat și inalterabil.

Conform acestei viziuni, blockchain-ul va deveni marele notar universal, în timp ce NFT-urile ar fi noile certificate de proprietate prin excelență, pe termen lung.

Se pare, însă, că această comparație nu ține cont de rolul notarului. Funcția notarului nu este doar de a legitima semnătura și de a verifica dacă aceasta aparține unei anumite persoane, ci constă și în a judeca calitatea semnatarului și a verifica legalitatea operațiunii. Notarul întocmește actul pe răspunderea sa și verifică legalitatea acestuia și că părțile au înțeles conținutul acestuia. În plus, îndeplinește și alte funcții precum consilierea imparțială, prevenirea spălării banilor sau notificarea tranzacțiilor către diferitele organe ale administrației publice.

Afirmarea că blockchain-ul și NFT-urile vor putea înlocui notarii este o declarație care azi nu este fezabila, deși este adevărat că utilizarea blockchain-ului permite asigurarea veridicității și dreptului de proprietate asupra anumitor bunuri care sunt stocate într-o rețea publică, acesta nu îndeplinește multe dintre funcțiile notarilor.

Totuși, odată cu progresul tehnologiei, blockchain-ul va putea completa funcția notarilor, eliminând procesele simple și repetitive, unde fluxul prin care se generează un document notarial poate fi externalizat către un notar virtual.

Gabriel Manga - Manager Image & Print

Contactează-ne

Prin trimiterea acestui formular sunteți de acord cu termenii și condițiile noastre și cu Politica noastră de confidențialitate, care explică modul în care putem colecta, folosi și dezvălui informațiile dumneavoastră personale, inclusiv către terți.