În prezent, domeniul comunicaţiilor wireless este unul dintre segmentele cu cea mai rapidă creştere din industria telecomunicaţiilor. Sistemele de comunicaţie wireless, ca celularul, telefoanele satelit, precum şi retelele wireless locale (WLAN-wireless local area networks) au dobândit o largă întrebuințare și au devenit esențiale în viața de zi cu zi a oamenilor. Această popularitate a rețelelor wireless se datorează avantajelor pe care acestea le au față de sistemele bazate pe cablu (wireline). Cele mai importante avantaje sunt mobilitatea și costul redus.

Rețelele fără fir sunt rețele de aparate și dispozitive interconectate prin unde radio, infraroșii și alte metode fără fir (în engleză: wireless network).

În ultimii ani, ele au cunoscut o dezvoltare semnificativă pe plan mondial, reprezentând o soluție alternativă la legăturile cu fir (electric, din fibră optică și altele). Conexiunile fără fir devin tot mai populare, deoarece ele rezolvă probleme ce apar în cazul când avem multe cabluri conectate la multe dispozitive. Tehnologiile moderne fără fir pot interconecta echipamentele (sau și rețelele locale, LAN-urile) la distanțe mici, dar și la distanțe mari.

După aria de acoperire rețelele wireless se clasifică:

  • Wireless Personal Area Network (WPAN) - v. Rețea personală
  • Wireless Local Area Network (WLAN) - v. Rețea locală
  • Wireless Metropolitan Area Network (WMAN) - v. Rețea metropolitană cf. Standardul 802.16 sau WiMAX
  • Wireless Wide Area Network (WWAN) - v. Rețea de arie largă

 « Înapoi