Obiectivul principal : creșterea capacității de procesare a Data Center-ului UVT

Noul proiect, din punct de vedere tehnic, vine în completarea platformei HPC (High Performance Computing) existente în Data Center-ul  UVT, instalate de către ETA2U.
Prin acest proiect se asigură extinderea  platformei integrate de cercetare pe baza noilor tehnologii IT,  ceea ce a dus la creșterea capacității de procesare necesare în rezolvarea unor teme de cercetare complexe. Mai precis, capacitatea de procesare a platformei HPC existente a crescut cu 4,5 Tflop, această putere fiind dezvoltată de cele 7 unități de procesare IBM în combinație cu 7 unități de procesare de tip GPU de la Nvidia, toate acestea găzduite într-un șasiu IBM BladeCenter H.

Această investiție menține  Universitatea de Vest din Timisoara în prim planul informaticii românești. Universitatea de Vest este cu un pas mai aproape de țelul său, acela de a intra în cercul Universităților cu renume în HPC (High Performance Computing) din Europa.
Demn de menționat este și faptul că în portofoliul UVT se află de asemenea și un HPC IBM Blue Gene/P instalat în acest Data Center tot de către echipa ETA2U în anul 2011.

În puține cuvinte, un HPC (High Performance Computing) este un computer special, complex, compus din mai multe procesoare, care accesează aceeași memorie centrală și care funcționează concomitent și coordonat, astfel încât supercomputerul poate atinge o mare performanță de calcul. Modul de operare al unui supercomputer se numește "calcul paralel". Numărul de procesoare interconectate pentru un supercomputer depășește la anumite modele chiar și  100.000. Pentru comparație, un computer normal, numit de tip "scalar", conține un singur procesor central.
Clusterele HPC (High Performance Computing) au o mare utilitate la modelări și simulări complexe în activitatea modernă de cercetare, în special pe următorele domenii:

  • biologie
  • chimie
  • geologie
  • aerospațială
  • medicină
  • meteorologie
  • fizică
  • matematică, criptografie
  • tehnică militară

Având o experiență largă în acest domeniu, ETA2U a reușit și de această dată să păstreze un standard ridicat la proiectarea și instalarea sistemului și a încheiat această implementare confom planificării convenite cu Universitatea de Vest. În strânsă cooperare cu partenerul său IBM, ETA2U a dat încă o dată dovada profesionalismului său, prin respectarea standardelor exigente ale domeniului HPC (High Performance Computing) impuse de producător.
Realizarea acestei extinderi s-a făcut atât la nivel de echipamente de procesare cât și la nivelul infrastructurii de comunicații, infrastructurii electrice și a celei de climatizare .
Prezentul proiect a impus și realizarea unei instalații de stingere a incendiilor cu gaz inert, pentru a asigura securitatea în exploatarea  echipamentelor de procesare și stocare din cadrul Data Center-ului HPC (High Performance Computing).
Beneficiarul a apreciat acest proiect  ca o realizare de valoare care aduce mediului universitar o bază informatică generoasă  pentru sprijinirea activității de cercetare.

« Înapoi