Deși discutăm deja de o eră post-virtualizare (IDC raportează peste 75% din serverele globale ca fiind virtualizate), pe lângă avantajele menționate inițial (reduceri de costuri privind achizițiile hardware, creșterea utilizării resurselor disponibile, simplificarea managementului și îmbunătățirea sistemelor de High Availability), s-a dezvoltat un ecosistem de sisteme software dedicate exclusiv mediilor virtualizate, sisteme care aduc o îmbunătățire consistentă acestor procese.

În cele ce urmează, aș dori să ne referim la procesul de backup – poate cel mai important proces pe care administratorii IT trebuie să-l stăpânească, implementeze și verifice. Este adevărat că abordarea tradițională cu agenți de backup instalați pe sistemele de operare, server de backup centralizat care preia datele prin intermediul agenților după un program prestabilit și le scrie apoi pe alt mediu (disk-uri sau Tape), este fezabil în continuare, indiferent de faptul că serverele sunt virtulizate sau nu. Totuși, în cazul sistemelor virtualizate, există niște particularități care pot fi exploatate pentru a putea aduce îmbunătățiri majore acestui proces.

Încă din 2008, când procesele de convertire în virtual erau în plin avânt, 2 companii de software au realizat niște aplicații de backup revoluționare, care au schimbat pentru totdeauna modul în care se realizează backup-urile pentru mediile virtuale. Mă refer la Quest Software – cu vRanger, respectiv Veeam Software – cu Backup and Replication. Aceste două companii au devenit imediat competitorii “titanilor” – Symantec, IBM – Tivoli, Commvault, CA, etc., și au reusit ca în scurt timp să fie liderii pieței de backup pentru sisteme virtuale.

Avantajele acestor procese au fost vizibile și în cazul Primariei Municipiului Timișoara, care în anul 2010 a achiziționat sistemul de backup de la Veeam pentru mediul virtual existent. Câteva facilitați ale abordarii procesului de backup includ:

  • Dispar agenții software din interiorul mașinilor virtuale. Procesele de backup sunt controlate direct de hypervizor
  • Există posibilitatea crearii backup-urilor la nivelul întregii mașini virtuale, într-un singur fișier. Se scapă automat de dependințele între aplicații arhivate și sistemele de operare.
  • Fereastra de downtime pentru procesul de backup este mult redusă. Practic se arhivează un snapshot, iar intervalul necesar pentru realizarea acestuia este de câteva secunde
  • Tehnologii native ca și CBT (Change Block Tracking) și reverse incremental îmbunătățesc considerabil timpul în care se efectuează backup-ul, precum și timpul în care se poate face restore.

Utilizănd aceste tipuri de tehnologii, a devenit obisnuință pentru anumite sisteme critice să aibe puncte de restore din oră în oră și să putem păstra sute de instanțe de backup fără penalizare de spațiu.  De asemenea, procesul de restore se desfășoară mult mai rapid, pur și simplu prin copierea singurului fișier care conține mașina virtuală și pornirea acesteia din consola de management. Au fost dezvoltate și opțiuni mai “exotice” de genul Instant Restore – care permite pornirea mașinii virtuale direct din backup, fără nici o copiere prealabilă.

Toate aceste elemente asigură infrastructurii virtuale din Primaria Municipiului Timișoara siguranța datelor și rapiditate în cazul necesităților de restaurare. Având în vedere și faptul că platforma virtuală acomodează și stații de lucru în regim VDI – chiar terminalele de la oficiile de lucru cu cetățenii, sistemul de backup s-a adaptat imediat pentru a susține și aceste elemente.

Cristian Leoveanu – Business Unit Manager ITPS

« Înapoi