Studiu de caz
De-a lungul ultimilor 5 ani, Electrica Transilvania Nord a realizat o infrastructură virtuală bazată pe hipervizoare VMware vSphere Enterprise, hipervizoare menite pentru a susține mai multe mașini virtuale pentru sarcinile curente: servere de aplicații, servere de mesagerie, servere de inventariere și distribuție de patch-uri, Domain Controllere, etc. Primul cluster realizat în 2012 a fost construit folosind servere existente, îmbunătățite la nivelul la care să poată suporta mai multe mașini virtuale. Acel proiect a fost din multe privințe și un fel de “proiect pilot” pentru a valida funcționalitatea și stabilitatea soluțiilor de virtualizare VMware în cadrul data centerului Electrica.
În timp, au fost utilizate servere mai performante, optimizate pentru rolul de hipervizor, care au permis consolidarea mai multor mașini virtuale și o crestere a ratei de consolidare. Ultimul cluster creat a adus tehnologii inovative, din categoria inline SSD caching pentru operațiile de citire-scriere spre subsistemul de stocare. Deși Electrica Transilvania Nord utilizează o platformă centralizată de stocare, virtualizată prin intermediul unor SAN Volume Controller de generație nouă (IBM SVC) care conțin un layer de SSD-uri pentru operațiunile de caching, utilizarea acestor tehnologii și la nivelul serverelor a adus un plus de performanță mașinilor virtuale găzduite pe acest cluster, și a degrevat rețeaua SAN de milioane de IOPS-uri tranzitate. O parte din prezentul proiect l-a constat chiar extinderea acestui cluster cu încă 3 hosturi noi, dotate cu aceleași tehnologii de SSD caching atât pentru operațiunile de READ cât și pentru operațiunile de WRITE ale mașinilor virtuale. Concomitent cu acest lucru a fost instalată și ultima versiune a platformei de caching, Pernix Data FVP.
Conform specialștilor ETA2U, în infrastructura Electrica, acest sistem a permis ca în interval de 30 zile, să economisească peste 7TB de trafic către storage, și să furnizeze peste 80 milioane de operațiuni de citire/scriere direct din server, fără ca datele să ajungă la sistemul de stocare. Prin urmare, această funcționalitate a permis rularea tuturor mașinilor virtuale de pe acest cluster cu o latentă maximă de 5ms pentru operațiunile de citire/scriere.
"De cealaltă parte, alt avantaj al implementării acestui proiect a fost decomisionarea primului cluster de VMware creat, evitându-se astfel achiziții suplimentare de licențe VMware, noile hosturi preluând licențele sistemelor decomisionate. Rezerva de putere de calcul a fost și ea considerabil mărită, Electrica dispunând de peste 500GB suplimentări de memorie RAM, și aproximativ 120GHz resurse de procesor.
Al doilea obiectiv principal al acestui proiect a fost migrarea sistemului de mesagerie Microsoft Exchange de pe versiunea 2010 la versiunea 2016. Acest lucru trebuia realizat fără a intrerupe funcționarea serviciilor de mesagerie pentru cei 1000 de utilizatori. Sigur că acest proces a avut o serie de cerințe preliminare, care au impus introducerea unor Domain Controllere noi în infrastructura și actualizarea Active Directory Schema pentru modificările aduse de Exchange 2016. De asemenea, au mai fost operate și modificări consistente la sistemul de autodiscover, precum și la mecanismul de Web Access” – a subliniat Cristi Leoveanu, Director Business Unit ETA2U.
Pentru o migrare fără întreruperi de funcționare, sistemul nou de mesagerie trebuia să coexiste cu cel vechi, astfel încât migrarea mailboxurilor utilizatorilor să decurgă eșalonat și consistent, fără a rămâne mesaje necitite pe vechiul sistem. Această coexistență a impus aplicarea unor reguli complexe de rutare a mesajelor SMTP între cele două servere, precum și setarea configurațiilor clienților de Outlook, astfel încât aceștia să fie automat redirectionați către serverul care găzduia mailboxul aferent.
Exchange 2016, implementat de echipa ETA2U, a adus o serie de îmbunătățiri tehnologice de care Electrica Transilvania Nord poate beneficia:
- o administrare mai simplă contopind rolurile de Hub Transport, Client Access și Mailbox;
- o nouă interfață de Web Access, numită Outlook on the Web, cu multiple imbunătățiri de design și funcții noi de căutare și indexare, precum și cu optimizări pentru acces de pe telefoane mobile;
- un nou protocol de conectare Outlook – Mapi over Http;
- posibilitate pentru configurație Hibrida, cu un sistem dual On Premise și Cloud și posibilitatea de a migra mailboxuri între aceste două platforme;
- un proces Managed Store mult îmbunătațit pentru performanța accesării datelor din baza de date cu emailuri.
Scalabilitatea noului sistem de mesagerie, precum și actualizarea sistemelor de operare de la Domain Controllere permite un interval suplimentar de câțiva ani buni de utilizare fără să necesite intervenții majore la nivel de infrastructură. Totodată, elementele de securitate aduse de aceste noi versiuni pot susține operare acestor platforme în condiții de siguranță, completând politica de securitate din companie prin rezilienta codului sursă din aceste aplicații critice.
Încă un proiect finalizat cu succes de către ETA2U cu Electrica Transilvania Nord, furnizor de energie electrică însoţită de servicii moderne şi performante. Suntem onorați că am avut ocazia să încheiem acest proiect de un asemenea impact și reconfirmăm că acestă colaborare reprezintă beneficiu valoare pentru clienţii noştri.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să îl contactați pe colegul nostru – Cristian Leoveanu, Director Business Unit ETA2U, la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.