Nu este un secret faptul că majoritatea companiilor nu au optat pentru migrarea la Windows 8. Foarte mulți administratori au avut o experiență neplăcută în cadrul migrarii de la Windows XP sau Windows Vista la Windows 7 și din acest motiv, pur și simplu nu erau pregătiți să repete experiența prin migrarea la Windows 8. Blogurile de specialitate și-au aratat și ele neulțumirea față de Windows 8, în mod particular de interfața cu utilizatorul și lipsa meniului de start, ceea ce reconfirmî faptul de ce s-a migrat  la scară înaltă la Windows 8. Cu toate că interfața cu utilizatorul, probabil, nu este un factor atât de important pentru reținerea companiilor de a migra la Windows 8, există  totuși o serie de motive nelămurite. Unul dintre principalele motive care a contribuit la decizia multor organizații,  de a nu migra afacerile la sistemul de operare Windows 8 este faptul că migrarea presupune un proces complex, costitor și riscant. Acest lucru se referă nu doar la faptul că partea de costuri este asociată cu testul de compatibilitate de aplicații și de remediere, dar și de faptul că pot exista și un potențial impact negativ asupra utilizatorilor și al afacerii.

Astăzi, administratorii se confruntă cu migrarea la Windows 10. Mai mult, multe dintre organizațiile care sunt programate la trecerea la Windows 10, fac acest lucru ca o modalitate de a înlocui sistemele de operare învechite de tip desktop. Windows XP a ajuns anul trecut la sfârșitul suportului, de asemenea s-a încheiat suportul activ pentru Windows Vista și Windows 7.

Una dintre poveștile noastre de succes în acest sens, vine de la clientul nostru clinica Regina Maria, clinică cu sediul în București și cu o serie de clinici răspândite în întreaga țară, care au optat pentru upgrade gratuit de sisteme de operare Microsoft Windows 10. Cu 4 persoane implicate și un timp efectiv de 2 până la 3 săptămâni și utilizarea puternicei platforme de management de la Microsoft, System Center, am reușit să automatizam aproape orice aspect al procesului de actualizare și am obținut rezultatul dorit.

S-a început cu un proiect pilot pe un număr mic de stații, pe care s-a simulat procesul de actualizare, urmărindu-se acoperirea posibilelor scenarii. Acesta a fost considerat un test, iar restul procesului find aplicarea acestor proceduri pe restul de stații.

Cu excepția pilotului, prima parte a proiectului este evaluarea în care sunt colectate informațiile cu privire la orice sistem. Informația colectată este foarte utilă în proiectarea infrastructurii de System Center și mai departe în configurația etapelor de îmbunătățire și packages. Etapa de evaluare include, de asemenea, informații despre infrastructură și limitări. Informații despre software-ul instalat pe orice sistem și periferice conectate, vor fi folosite pentru a verifica compatibilitatea cu noul sistem de operare, Windows 10, în acest caz.

Informațiile colectate sunt apoi utilizate pentru a face un plan de acțiune, mai aproape de cele mai bune practici pe care trebuie să rămânem. Acestea cu următoarele:

  • System Center Configuration Manager instalat în infrastructură de la zero
  • Urmatorul pas este provizionarea din Active Directory și domeniul de aplicare de actualizare Agent de SCCM trebuie să fie instalat pe orice sistem în domeniul de aplicare, acest lucru va ușura procesul de automatizare;
  • În prealabil, se recomandă ca fiecare sistem să fie actualizat, pentru a avea sistem de operare actualizat la versiunile curente din motive de compatibilitate și numai după aceea să fie făcut upgrade.

După ce instrumentele au fost instalate și puse în aplicare, SCCM este apoi prevăzut cu scopul de upgrade, fiecare PC și laptop, care va avea este sistem de operare actualizat va primi agentul SCCM prin care toate lucrurile se vor face așa cum am preparat în etapa de proiectare.

Dionisie Szchely, IT Manager ETA2U