Sfâșitul anului 2014 s-a încheiat cu succes pentru ETA2U odată cu finalizarea proiectului de consolidare, soluție și monitorizare pentru un client important din portofoliul nostru: Oradea Transport Local SA, proiect care a vizat mai multe elemente.

În primul rând a fost vorba despre consolidarea platformei de virtualizare VMware, prin upgradarea la ultima versiune stabilă vSphere ESX 5.1, realizarea redundanței pentru conexiunile la echipamentul de stocare, și upgradarea versiunii mașinilor virtuale la zi

În al doilea rând  a fost implementat un sistem de monitorizare și alertare în timp real. Prin acest sistem, administratorii primesc alerte privind orice element disfuncțional (cum ar fi alerte privind autonomia din acumulatorii UPS-urilor sau fluctuația curentului de ieșire, oprirea vreunui server, nefuncționarea vreunui serviciu – pop3, smtp, etc., pierderea conectivității cu elementele active de rețea din infrastructura OTL) automat, permițându-le să reacționeze imediat. De asemenea sistemul oferă și rapoarte istorice privind fluctuațiile parametrilor colectați de la aceste echipamente.

Elementele implementate au venit în ajutorul sistemului de e-ticketing utilizat de compania OTL SA, care utilizează un sistem online de interogare a unei baze de date pentru fiecare emitere și utilizare a cardurilor de călătorii. Acest sistem trebuie să fie tot timpul accesibil, impactul nefuncționării lui fiind considerabil, pentru toți utilizatorii sistemului de transport în comun din Oradea.

Sistemul de monitorizare permite dispecerilor să vizualizeze în timp real nefuncționarea anumitor componente și să înteleagă dintr-o privire starea sistemului și localizarea defectului. Acest lucru permite o informare mult mai promptă și exactă a echipelor de suport, precum și a cetățenilor care apelează la serviciul de dispecerizare.

Platforma hardware utilizată este compusă din servere Dell, având 24 Gb RAM fiecare și 8 nuclee de procesor, switch-uri HP care lucrează la capacitate gigabit și echipament de stocare SAN Dell.

Sistemul de monitorizare este dezvoltat pe o platformă Nagios, customizată de inginerii ETA2U și integrantă cu toate echipamentele IT ale OTL, folosind protocolul de comunicație SNMP.

Soluția de backup folosită este realizată de VMware Data Protection, care copiază mașinile virtuale întregi pe un alt echipament, pentru a putea proteja și restabili operațiunile în cazul în care echipamentul de stocare devine compromis. Alte elemente de disponibilitate includ:

  • Matrici RAID cu partitate și disk-uri HotSpare pentru echipamentul de stocare;
  • Switch-uri redundante;
  • Hosturi redundante și funcționalitate de High Availability automat pentru toate mașinile virtuale;
  • Controllere redundante;
  • Configurație de acces tip multipath.

E o bucurie specială și motiv de satisfacție să fii apreciat în termeni laudativi de către colaboratori exigenți în condițiile unei lucrări dificile, cu termeni strânși de predare. 

Lucrarea realizată la la Oradea Transport Local SA, o poziționăm  în portofoliul lucrărilor ETA2U la categoria proiectelor încheiate cu success.

 

Cristian Leoveanu
ETA2U, Director Business Unit