Autor: Ionuţ Ţepeneu – Consultant IT, Divizia Innovation ETA2U

Istoric: Am început în 2016 să dezvoltăm o soluție pe o cerință simplă care s-a dovedit a fi o cerință generală în zona de manufacturing: OEE (Overall Equipment Efficiency). Mai precis, nevoia managerilor de producție este de a avea un instrument de monitorizare care să îi ajute în calculul și implicita îmbunătățirea OEE. De atunci și până în prezent am făcut fericiți o mulțime de manageri de producție care au un instrument simplu și non-invaziv care le arată în fiecare secundă dacă și cum folosesc capacitatea de producție. Ne-am adresat în prima fază companiilor mari, multinaționale, dar repede cerința a venit și dinspre companii naționale. Ne-am confruntat cu tot felul de mașini de producție și am câștigat o mare experiență pe care apoi am înglobat-o în această soluție. În concluzie, avem o soluție inovatoare cu implementări în medii variate de producție, funcționare 24/7 și suntem foarte motivați să investim în promovarea și dezvoltarea ei.

O soluție inovatoare dedicată managerilor de producție.

Atât managerul cât și persoanele implicate în producție au nevoie de date amănunțite despre funcționarea mașinilor de producție. În ciclul de viață al mașinilor pot interveni erori de funcționare care afectează întreaga producție. Pentru a răspunde acestor provocări din mediul de producție, ETA2U dezvoltă un nou produs inovator pe piața românească – aflat în curs de brevetare – care asigură monitorizarea în timp real a utilajelor de producţie. Este noninvaziv şi universal aplicabil, oferă informaţii dinamice referitoare la starea curentă a utilajelor, precum şi eficienţa şi performanţa acestora pe interval de timp. Acest produs este proaspăt ieşit din laboratoarele de cercetare-inovare şi adresează nevoile în creștere ale celor ce implementează producţie “Just in Time” precum şi migrarea la “Industry 4.0”.

De ce este importantă implementarea unei soluții ZAX Sense într-o companie de producție?

Pentru managerii de producție, planficarea mai bună și eficientă, supravegherea în timp real a utilajelor și analizarea performanței producției, reprezintă o muncă laborioasă și consumatoare de timp. Toată această muncă se poate ușura cu ajutorul produsului Zax Sense care permite accesarea datelor în timp real de la orice echipament cu conexiune la internet.

Componenta de monitorizare a lucrului în progres din ZAX Solution permite managerilor de producție vizualizarea și interpretarea stării mașinilor din zona de producție într-un dashboard intuitiv. Parametrii importanți de funcționare ai mașinilor sunt centralizați în grafice de stare dinamice, actualizate în timp real. Erorile și situațiile critice sunt soluționate mai rapid prin funcția de alertare din ZAX Sense.

 Monitorizare și raportare în timp real prin ZAX Sense.

La depășirea plajelor de valori pentru parametrii prestabiliți este emisă în mod automat o alertă prin canalele de comunicare uzuale (SMS/mail) către personalul responsabil. Raportarea erorilor de funcționare ale mașinilor urmează fluxuri de alertare ierarhică prestabilite pentru fiecare companie.

Cum funcționează ZAX Sense?

01 Achiziție date 
Valorile parametrilor de stare sunt determinate prin adăugarea la fiecare mașină monitorizată a unui set de senzori conectați într-un nod de comunicare wireless, care transmite în timp real datele colectate. În paralel este utilizată o interfață de introducere sau import date cu informațiile de producție (comandă, piese, schimb etc).

02 Prelucrarea datelor
ZAX Sense salvează datele colectate și permite introducerea informațiilor corelate prin interfețe personalizate sau import. Abaterile de la plajele de valori prestabilite vor fi identificate automat, iar pe baza fluxurilor de alertare configurate se va emite o alertă de eroare sau incident prin SMS/mail către personalul specializat.

03 Raportare
Informațiile de producție sunt centralizate și raportate în timp real sub formă de grafice de stare dinamice sau tabelar. De asemenea, pentru o vedere generala se pot însuși informații uzuale într-un dashboard global. Managerii de producție au acces, astfel, centralizat și în timp real la situația curentă a mașinilor monitorizate pentru calcul eficiență și încărcare.

Și nu în cele din urmă, Zax Sense este doar o componentă dintr-o soluție globală

Nucleul ZAX Solution este un sistem de control al producției, care administrează tot ce ține de previziune și execuție, începând cu planificarea comenzilor client în producție, până la definirea de procese și operații. În jurul acestui nucleu MES, ETA2U a dezvoltat toate componentele necesare pentru a deservi toate activitățile uzuale ale unei companii, specifice sectoarelor de aprovizionare, vânzare și administrare prețuri, stocuri și gestionare depozit.

 

ZAX MES
– Cu ajutorul acestei soluții se obține o vizibilitate ridicată a mediului de producție, iar datele colectate sunt accesibile în timp real și permit: reducerea timpului de planificare și lansare în lucru, reducerea stocurilor și minimizarea produselor neconforme.

ZAX Depozit
– Stocurile de mărfuri sunt gestionate cu ușurință în ZAX Depozit. Această soluție oferă toate componentele necesare pentru etichetarea și identificarea mărfurilor utilizând coduri de bare sau RFID. Totodată, soluţia monitorizează mișcarea produselor între gestiuni, realizată scriptic/evidenţiată-înregistrată prin documente de recepție sau transfer. În ZAX Depozit se pot administra cu ușurință procesele de inventariere. ZAX Depozit facilitează utilizatorilor identificarea și colectarea mai rapidă a produselor prin utilizarea locațiilor predefinite.

ZAX Sales
– Urmărirea relației cu clienții este îmbunătățită cu ZAX Sales prin stabilirea politicilor de prețuri și de discount, emiterea de facturi și avize, precum și urmărirea încasărilor. Informațiile despre clienți și vânzări sunt disponibile în timp real, ilustrate în rapoarte și situații dinamice.

Pentru mulți producători noile direcții adoptate în manufacturing sunt descurajante, costurile asociate de înlocuire a utilajelor cu mașini mai inteligente nu reprezintă o investiție justificată. ZAX Sense este un produs creat pentru realitatea din producție și permite adaptarea utilajelor existente și modernizarea acestora pentru o fabrică conectată. Prin implementarea ZAX Sense se migrează către un mediu de lucru fără hârtie, rapoartele de performanță și eficiență sunt generate dinamic și uniform, indiferent că este vorba de o mașină CNC care funcționează fără oprire de 30 de ani sau un utilaj de injecție modern.

Dacă vi s-au părut interesante principiile prezentate mai sus, vă invităm la discuție la adresa de mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

« Înapoi