Implementare servicii infrastructură Datacenter pentru Servicii Cloud: DAVA Oradea

Societatea Dava R&R Oradea este beneficiarul unui proiect finanțat din Fonduri Europene, al cărui obiectiv a fost furnizarea de servicii de tip “Datacenter” pentru societățile din Transilvania. Bugetul contractului a fost de peste 800.000 RON și a prevăzut amenajarea și utilarea unui spatiu pentru a deservi servicii de tip Cloud. ETA2U a fost desemnată câștigătoarea licitației şi împreună cu o echipă de ingineri specializaţi în proiectare şi implementare de data centere a identificat cele mai bune soluţii pentru asigurarea unor condiţii operaţionale peste standarde, păstrând în acelaşi timp competitivitatea din punct de vedere comercial într-o piaţă care tinde spre un SLA cât mai ridicat la un cost cât mai accesibil.

Activitățile realizate pe parcursul implementării cerințelor din cadrul proiectului, au cuprins:

  • Amenajarea fizică a spațiului conform normativelor Tier3 (sistem de stingere incendiu, sistem de alimentare electrică redundantă, generator, conexiuni ISP redundante, etc.)
  • Realizarea infrastructurii de comunicații: au fost furnizate și configurate atât echipamentele care administrează conexiunile prin intermediul protocolului BGP, cât și echipamentele care asigură securitatea transferurilor de date, tip Firewalling.
  • Implementarea platformei virtualizate de computing și stocare. Configurarea și testarea clusterului de VMware care deservește workload-urile din cloud, realizarea redundanței la nivel de hosturi și de storage.
  • Implementarea sistemului de backup și arhivare.

Proiectul de implementare a infrastructurii virtuale a fost gândit modular, pentru a permite creșterea capacitătilor în funcție de evoluția resurselor + închirierea către clienți. Scalabilitatea soluției este data pe de o parte de performanțele sporite ale echipamentelor de networking – capabile să facă față și vârfurilor de trafic specifice activităților de găzduire, iar pe de altă parte de flexibilitatea infrastructurii de computere și storage, prin care se pot suplimenta “on the fly” resursele de procesare, memorie și stocare.

La toate sistemele de mai sus a fost adaugat si sistemul de securitate fizica al locatiei: sistem antiefractie, un sistem de control acces si unul de supravegere video.

Tehnologiile cloud au început să câștige adepti și în Romania. Acest pariu făcut de societatea oradeană Dava R&R a fost dublată de expertiza ETA2U în implementarea soluțiilor de tip cloud și de aportul furnizorilor de tehnologie cum ar fi: Dell, Juniper, NetApp, Fortinet, cu ajutorul cărora speram să avem un pariu câștigător.

 

Cristian Leoveanu
ETA2U, Director Business Unit