Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, fermierii și crescătorii de animale din România au trebuit să își modifice rapid strategia de dezvoltare, de la o piață relativ stagnantă la o piață dinamică în care marile organizații internaționale stabilesc prețurile produselor. Intrarea pe piața internă a Uniunii Europene este reglementată prin criteriile impuse în cadrul Politicii Agricole Comune, care urmăresc atât dezvoltarea rurală cât și impun norme de protejare a mediului înconjurător. Pentru a putea fi competitivi, atât referitor la costurile produselor cât și la calitatea acestora, este necesară implementarea unei soluții de management a fermei – ZAXFerma.

Soluția software ZAXFerma oferă instrumentele necesare managementului unei ferme de animale, gestionând fluxul zootehnic pornind de la recepția loturilor de creștere, identificarea și înregistrarea animalelor conformă normelor ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor) în vigoare. De asemenea utilizând ZAXFerma se poate urmări cu ușurință calculația costurilor pe kg creștere animal și zi furajată, ajută în procedurile de evaluare a animalelor și urmărirea greutății vii cât și a sporului de greutate.

Datele pe care în mod tradițional crescătorii de animale le colectează în registre voluminoase, fac dificilă raportarea în timp real, utilizând ZAXFerma. Informațiile critice pentru evoluția fermei sunt ușor vizibile și permit luarea rapidă a deciziilor. Evoluția loturilor de creștere poate să fie influențată de factori externi, inclusiv schimbările de temperatură se reflectă în rata de acumulare în greutate a animalelor raportată la consumul de furaje. Astfel valorificarea acestora în momentul oportun poate face diferența dintre pierdere sau profit.

Gestionarea creșterii animalelor se realizează și în plan financiar, iar pentru evaluarea profitabilității loturilor este necesară urmărirea îndeaproape a consumurilor de furaj cât și medicația distribuită, resursele energetice utilizate sau personalul implicat. 

Pe parcursul evoluției loturilor pot de asemenea surveni pierderi din cauze externe, aceste cauze pot fi identificate rapid prin interogarea datelor colectate, prezentate sub forma graficelor comparative, oferind managerului posibilitatea limitării impactului cauzat.

Adițional posibilităților de raportare oferite de ZAXFerma, implementarea unui sistem informatic de gestionare a creșterii animalelor reprezintă și o formă de păstrare a istoricului de creștere a loturilor. Trasabilitatea detaliată implementată în fermă aduce un plus de imagine în relația cu clienții, reprezentând un garant al calității produselor și o formă de limitare a responsabilității pentru situațiile în care daunele aduse produselor apar în timpul transportului sau a depozitării.

Agricultorii care activează în zootehnie sunt ajutați în gestiunea efectivelor de animale prin utilizarea unităților de măsură alternative pentru evidența paralelă a animalelor, cum ar fi număr de bucăți, capete, masă. ZAXFerma permite gruparea animalelor în loturi și subloturi pe baza unor criterii diversificate cum ar fi vârsta, greutatea sau diferite aspecte fiziologice. Animalele pot fi urmărite prin integrarea cu dispozitive hardware cum ar fi cititoare cu cod de bare sau tije pentru citirea microchipurilor. Senzori de mediu pot fi amplasați în cadrul grajdurilor de creștere pentru păstrarea parametrilor optimi raportat la consumul de resurse.

În cazul zootehniei, raportarea ia forme specifice și cuprinde sporuri de greutate, transferuri între categorii de greutate și consumurile reale și normate de materii prime aferente hrănirii.

Toate aceste informații sunt oferite într-o interfață intuitivă care permite utilizatorului introducerea datelor indiferent de mediul în care lucrează. Reprezentarea datelor este tabelară, diviziunea grajdurilor de creștere în boxe fiind reprezentată în celule individuale, informațiile putând fii restrânse și însumate în funcție de necesitate.

ZAXFerma se adresează oricărei tip de fermă pentru creșterea animalelor, indiferent de dimensiune sau specific, elementele specifice de tipul indicilor de evaluare, repartiția boxelor și a grajdurilor sau categorii cheltuieli sunt configurabile. Accesul în ZAXFerma se face printr-o aplicație client, folosind un nume utilizator și parolă pe bază de abonament.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.