Inițiativele globale, europene si naționale de protecția mediului, reducerea efectului de seră, împiedicarea degradării ecosistemului şi ecomonisirea resurselor sunt priorități ale dezvoltării durabile a mediului economic. Pentru ca companiile să poate face pași în această direcție, experți din diferite domenii si-au dat mâna în inițiative private sau coordonate de diferite organizații publice şi non-profit pentru a oferi companiilor sprijin concret în aplicarea acestor inițiative. ETA2U din Timisoara este una din companiile cu capital privat 100%, care a răspuns acestor inițiative prin sisteme de monitorizare a parametrilor de mediu, care pot fi utilizate în companii, independent de mărimea lor, în scopul urmăririi parametrilor de mediu. In acest fel, companiile respective, nu numai că sunt aliniate la responsabilitățile impuse de reglementările în vigoare dar îşi deschid perspective în crearea unei activități economică și prietenoasă cu mediul în care există.

ETA2U a implementat deja câteva proiecte de acest tip, proiecte care s-au bucurat de succes, și pe care le propune companiilor din mediul economic. Se pot monitoriza diverși parametrii din mediul de lucru, ca de exemplu: temperatură, umiditate, praf, presiune barometrică, date meteo, dar și gazele care pot fi rezultate din procesul de producție: Monoxid de carbon CO, Dioxid de azot NO2, Dioxid de sulf SO2, Ozon O3, substanțe organice volatile VOC și altele. Aplicația de monitorizare are posibilități de raportare și alertare pentru datele colectate.

ETA2U este Liderul Tehnic într-un proiect recent lansat privind monitorizarea mediului. Acest proiect se află în fază de implementare, iar obiectivul principal este monitorizarea calității aerului în București.

Dispozitivele utilizate în acest scop sunt 13 stații fixe și două stații mobile pentru particule de praf (PM10 și PM2.5), zgomot, gaze (NO2, SO2, CO), temperatură, umiditate și presiune barometrică. In plus vor exista alți 50 de senzori mobili doar pentru monitorizarea particulelor (PM2,5, PM10). Acești 50 de senzori vor fi oferiți in mod liber pe platforma online, pentru a acoperi zona geografică monitorizată. Costurile proiectelor depășesc 75.000 de euro si sunt acoperite de Fundația Comunitară București și IKEA România.

Proiectul se va desfășura pe perioada unui an și jumătate și va fi implementat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația ETA2U, în parteneriat cu 2Celsius Network, Observatorul Român de Sănătate și OPTAR – Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România.

Datele colectate de senzori vor fi publicate pe o platformă online și vor exista activități specifice de informare privind poluarea aerului în București.

citeste mai departe .... 

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.