Amploarea crescândă a Internet of Things începe să aibă un impact concret atât asupra tehnologiei actuale cât și a modului în care sunt abordate aspecte importante ale vieții. Fie ca vorbim despre orașe inteligente, automatizarea locuințelor, diminuarea poluării; despre medicina inteligenta sau despre următoarea revoluție industriala, toate implica o varietate de dispozitive inteligente care comunica intre ele prin intermediul unor rețele de comunicații.

ETA2U a investit în implementarea LoRaTIM, o rețea de comunicații specializată care acoperă judetul Timiş, permițând conectarea dispozitivelor inteligente la universul Internet of Things.

LoRaTIM se bazează pe protocolul LoRaWAN™, un protocol eficient atât din punct de vedere al comunicației, asigurând conexiuni radio la distanțe care depășesc 10 kilometri, dar și din punct de vedere energetic, permițând o durată de funcționare a dispozitivelor IoT de până la 10 ani pe baza bateriei incorporate.

Obiectivul principal al rețelei este de a servi drept bază tehnologică pentru comunitățile de antreprenori și dezvoltatori din oraș, fiind practic un laborator deschis în care se pot testa soluții hardware și software legate de Internet of Things.

(fig.1 Acoperire retea LoraTIM)

Un studiu de caz dezvoltat de ETA2U care se bazează pe infrastructura LoraTIM este monitorizarea calității aerului in municipiul Timisoara. Aplicația se poate gasi la https://apps.roiot.ro/calitatea-aerului/single?eui=14000004

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să ne contactați la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.