Frecvența rețelei continentale-europene scade sub 49,75 Hz -
divizarea sistemului electroenergetic din Europa

- 08.01.2021-

„Vineri, 8 ianuarie 2021, la ora 15.05, s-a produs un incident la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanșarea mai multor echipamente din rețelele electrice de transport atât din România, cât și din alte țări. La nivelul României a fost afectată zona de nord-vest a țării. Rețeaua Electrică de Transport din România a fost readusă la condițiile normale de funcționare în jurul orei 16.00, toți consumatorii afectați fiind realimentați în jurul orei 16.45. Cauzele și condițiile în care s-a produs acest incident urmează să fie analizate și identificate la nivelul Asociației Operatorilor de Transport și Sistem din Europa – ENTSO-E.”, arată printr-un comunicat oficial Operatorul Rețelei de Transport al energiei electrice din România, Transelectrica, prin Departamentul Comunicare și Relații Publice.

Practic rețeaua de transport al energiei electrice la nivel european a fost separată în două (cauzele nu sunt făcute, încă, publice), punctul de separare în România fiind la stația electrică din Sibiu. În acele momente exista rețeaua de energie electrică din Nord-Vest în care consumatorii nu erau alimentați și restul rețelei în care consumatorii au rămas alimentați (este și cazul județului Timiș).

Într-un comunicat de presă, ENTSO-E precizează că o zonă din sud-estul regiunii Europei Continentale a fost separată în perioada menționată de rețeaua interconectată a restului Europei Continentală, fiind înregistrată o cădere temporară de frecvență de aproximativ 250 mHz.

"Acțiunile coordonate și răspunsul imediat adoptat de operatorii de transport au asigurat că stabilitatea sistemului nu a fost afectată în majoritatea țârilor europene", susține ENTSO-E pe pagina lor oficială.

Evenimentele petrecute în data de 08 Ianuarie 2021 văzute din perspectiva soluției PowerSense.

PowerSense este o soluție complexă de hardware-software, marca ETA2U, destinată măsurării mărimilor electrice în curent alternativ, în timp real și se adresează consumatorilor de joasă tensiune, din industrie.

Mai multe detalii despre soluția PowerSense găsiți:

Bineînțeles evenimentele nu au trecut neobservate nici în Județul Timiș, chiar dacă acesta era în zona de rețea funcțională.

Dispozitivele PowerSense montate la diferiți clienți au surprins întâmplările petrecute, de unde putem concluziona că, precizia echipamentelor noastre din cadrul soluției "PowerSense" a permis înregistrarea evenimentului de scurtă durată petrecut pe rețea de distribuție a rețelei electrice, în punctele de consum monitorizate, așa cum se pot observa pe imaginele de mai jos (fenomenul se poate observa la toate punctele de consum, în fișier fiind atașate doar câteva dintre ele).

Punct monitorizare consumator economic 1

Punct monitorizare consumator economic 2

Punct monitorizare consumator economic 3

Punct monitorizare consumator casnic 1