Să fii independent față de furnizorii IT, fie că vorbim despre de producători, distribuitori sau integratori, este o utopie. Pe de altă parte, o dependență redusă îi oferă consumatorului de IT o poziție de putere în orice negociere. Această poziție îi permite să implementeze cele mai bune soluții tehnice cu cele mai mici costuri, fără a fi nevoit să accepte compromisuri.

În anul 2012, ca urmare a tsunami-ului din Thailanda, ne-am confruntat cu o criză severă de hard disk-uri. În 2018 a venit rândul procesoarelor Intel să se lase așteptate acolo unde era nevoie de ele.

Acum, datorită pandemiei COVID19 ne aflăm în fața unui fenomen și mai amplu: o lipsă de echipamente în general. Dacă piața de laptopuri este deocamdată cea mai puternic afectată și comenzile au întârzieri ce depășesc deja 30-60 de zile, așteptările sunt ca și alte segmente să înregistreze întârzieri. Iar dacă asta nu e destul, datorită nevoii foarte ridicate de mobilitate, cererea a crescut foarte puternic. Doar Guvernul României are în proces achiziția câtorva sute de mii de unități.

În astfel de situații se pune natural întrebarea: ce putem face pentru a minimiza impactul acestor fenomene imprevizibile, care afectează tot mai codependentul ecosistem în care ne trăim viața, învățăm și muncim.

Una dintre soluțiile care oferă o îmbunătățire este virtualizarea echipamentelor fizice. Fie că vorbim de servere, echipamente de stocare, rețele sau dispozitivele utilizatorilor, prin virtualizare se reduce considerabil dependența de anumite echipamente hardware. Astfel, crearea de noi resurse, realocarea unor resurse sau modificarea altora se transformă radical. Dintr-un proces de achiziție, care implică anumiți pași procedurali, un întreg lanț logistic și este dependent de mulți factori externi, totul se transformă în click-uri, setări și configurări. Sigur că acestă transformare nu reprezintă o soluție universală și nu creează un sistem autosuficient. În continuare va fi nevoie de infrastructura hardware. Ce este însă de necontestat este ca prin virtualizare, beneficiarii soluțiilor IT obțin o mare independență față de fenomene greu previzibile, atât naturale cât și create de om, ce ar interfera cu bunul mers al lucrurilor.

În contextul în care integratorii IT precum ETA2U au capacitatea de a pune la dispoziție infrastructuri de sute de servere virtuale și sute, sau chiar mii de stații de lucru virtuale în câteva ore, independent de factori externi, rămâne doar ca dumneavoastră să decideți în ce fel doriți sa folosiți această tehnologie în favoarea propriei infrastructuri.

Pentru orice situație, specialiștii noștri vă stau la dispoziție pentru consultanță și implementare, oferindu-vă experiența acumulată în peste 12 ani de utilizare a tehnologiilor de virtualizare la scară largă.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să luați legătura cu colegul nostru Dan Alexa, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.