Premise proiect

CASA NOASTRĂ este unul dintre cei mai importanți producători de ferestre și uși termoizolante din Europa Centrală și de Est (ferestre, uși, uși-ferestre, culisante și uși de intrare, rulouri și accesorii). Calitatea produselor este recunoscută de către clienții săi din Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, România și din alte țări europene. Cu peste 25 ani experiență, o rețea de peste 58 de magazine în 44 de orașe în Romania, încă din 2007 sunt creatorii celui mai cunoscut brand din domeniul tâmplăriei PVC – Qfort – proiectat să reziste.

Creșterea continuă și susținută a activității pe baza unei evoluții pozitive a industriei construcțiilor rezidențiale și comerciale a adus o serie de provocări în gestionarea și urmărirea lucrului în progres (WIP), fiind necesară o balansare a capacității de producție și a comenzilor de livrare. Totodată, creșterea rapidă a capacității de producție nu a permis o retehnologizare totală, astfel zona de producție a fost actualizată continuu cu mașini noi, formând astfel un shop floor eterogen, cu mașini de producție diferite atât ca producător, cât și ca model. Prin natura activității de producție, fiecare produs fiind realizat pe bază de comandă, activitatea este structurată atât în zone de producție automate, cât și zone de producție semi automate sau în întregime manuale, ceea ce duce la o dificultate ridicată pentru monitorizarea și raportarea unitară a producției.

În acest context, CTT ETA2U Innovation a propus utilizarea soluției de monitorizare și raportare a producției, ZAXSense, soluție dezvoltată integral în cadrul diviziei ETA2U Innovation. ZAXSense este o soluție hardware și software, care utilizează echipamente HW specializate de preluare a parametrilor de funcționare a mașinii, iar prin intermediul unei interfețe WEB software permite realizarea unui dialog operator-mașină, dialog care stă la baza raportării producției și vizualizarea acesteia într-un format unitar, indiferent de natura activității.

Scopul Proiectului

Implementarea ZAXSense în cadrul CASA NOASTRĂ s-a concentrat pe punerea în aplicare a componentelor de monitorizare a mașinilor de producție CNC și prelucrare, unificând componentele HW – senzori și noduri - și componentele software de interpretare și raportare a informațiilor, constituind o bază pentru planificare, raportare și alertare cu scopul de:

  • A reduce timpii de identificare a situațiilor de criză în cazul semnalării unor situații atipice: incidente, întreruperi neplanificate
  • A reduce timpii de intervenție în caz de incident și realizarea unei Knowledge Base pentru intervenții
  • A crea un istoric extins de parametrii de producție pentru calcularea eficienței
  • A îmbunătăți vizibilitatea lucrului în progres și a calculelor de raportare a producției
  • A crea posibilități de analiză detaliată a timpilor de downtime

Descriere proiect

Proiectul a demarat cu o etapa pilot, etapa de calificare a soluției ZAXSense în procesul de selecție. Prin implicarea Centrului de transfer tehnologic (CTT) ETA2U Innovation a fost indentificata metoda de monitorizare si analiza pentru o mașina de sudură profile de tâmplărie PVC, prin montarea unui echipament ZAXSense cu un senzor de curent electric non intrusiv pe alimentarea electrică a mașinii. Prin monitorizarea consumului de curent cu o eșantionare ridicată – 1 citire/20 ms, soluția ZAXSense identifică un șablon de funcționare al mașinii, aplicând un set de reguli peste acest șablon. Informațiile seriale ca valoare curent electric sunt transformate în informații relevante pentru producție – număr ciclii, timpi funcționare și timpi repaus, constituind baza de date în analiza OEE - Overall Equipment Effectiveness. Pe perioada de desfasurare a proiectului pilot, CTT ETA2U Innovation a realizat analiza comparativă a datelor monitorizate și propunerea soluției finale cât și prezentarea și comunicarea cu CASA NOASTRĂ pentru identificarea specificațiilor.

Ca urmare a succesului etapei pilot, CASA NOASTRĂ a luat decizia de a extinde implementarea monitorizării active la 84 de mașini de producție, cât și implementarea componentelor software de raportare și analiză.

Implementarea s-a realizat în etape, pe secții de producție. În prima etapă pe mașinile desemnate din secție, a fost montat cate un echipament ZAXSense, acestea fiind configurate să permită conectarea tuturor mașinilor analizate prin senzori de curent non intrusivi sau conexiune digitală, unde mașinile au oferit această posibilitate. S-a urmărit funcționarea mașinilor, iar pe baza analizei datelor monitorizate s-au stabilit regulile de raportare a fiecărei mașini.

Următoarea etapă a fost montarea pentru fiecare punct de lucru a interfețelor de raportare umană (HMI – human machine interface) prin care operatorii să poată oferi context informațiilor monitorizate. Aceste interfețe touch folosesc un layout ușor de înțeles și de interacționat cu el, operatorii având posibilitatea să selecteze rapid motive sau explicații pentru stările detectate în monitorizare.

A urmat configurarea soluției, astfel încât datele relevante pentru CASA NOASTRĂ să fie transpuse în interfața operator și utilizator. În paralel, s-au realizat o serie de modificări în zona de afișare și analiză pentru date, operabilitate și interfață, conform cerințelor formulate de CASA NOASTRĂ.

ZAXSense permite realizarea de analize complexe de producție, corelând date de planificare a timpului de lucru, sarcini de producție și informații de catalog: operație, întreruperi, utilizatori etc., cu informații reale din producție identificate de serviciul de monitorizare.

Beneficii continue

Prin implementarea soluției ZAXSense, CASA NOASTRĂ a crescut considerabil vizibilitatea lucrului în progres, atât în timp real, cât și ca date istorice consolidate. De asemenea, conectarea mașinilor de producție depreciate a adus la creșterea duratei de exploatare. Soluția ZAXSense a dus la reducerea timpilor de intervenție și downtime, optimizarea timpilor de referință pentru opriri și a permis optimizarea normelor de lucru ca obiectiv operator. Un beneficiu direct al digitalizării a fost reducerea considerabila a timpilor de centralizare pentru personalul calificat, cât și a volumului de lucru pentru realizarea raportărilor și analizelor periodice de disponibilitate și downtime.

Utilizarea soluției ZAXSense oferă posibilitatea luării de decizii informate și relevante pentru momentul curent, cât și identificarea cu ușurință a trend-urilor și a tiparelor de lucru pentru datele istorice. ZAXSense, de asemenea, responsabilizează utilizatorii prin implicarea și corelarea datelor de producție gestionate interdepartamental: planificare, producție, logistică, mentenanță.

Pentru mai multe detalii referitoare la soluția ZAXSense puteți accesa https://www.eta2u.ro/index.php/noutati/1465-zaxsense-2

Daca doriți să aflați cum ZAXSense vă poate ajuta compania, vă rugăm să ne contactați la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.