PowerSense este o soluție marca ETA2U, destinată măsurării mărimilor electrice în curent alternativ, în timp real, și se adresează consumatorilor de joasă tensiune din industrie.

PowerSense este o soluție marca ETA2U, destinată măsurării mărimilor electrice în curent alternativ, în timp real, și se adresează consumatorilor de joasă tensiune din industrie.

Soluția PowerSense se compune din:

 • PowerSense hardware (dispozitivul de monitorizare);
 • PowerSense software (aplicația de vizualizare date).

Un dispozitiv PowerSense poate monitoriza, simultan, trei consumatori monofazați sau un consumator trifazat. Mărimile de instrumentație care pot fi monitorizate prin intermediul dispozitivului sunt:

 • Frecvența rețelei de alimentare cu energie electrică;
 • Tensiunea electrică pe fiecare fază;
 • Intensitatea curentului pe fiecare fază;
 • Puterile activă, reactivă, aparentă pe fiecare fază și în total;
 • Factorul de putere pe fiecare fază;
 • Energiile activă, reactivă pe fiecare fază și în total.

Transmiterea datelor citite către serverul de aplicație se face prin WiFi (2.4 GHz) sau prin Ethernet.

PowerSense software oferă posibilitatea vizualizării datelor citite, generării istoricului de date, unor rapoarte periodice, configurări de alerte, trimiterii de notificări către personalul responsabil și multe altele.

Avantaje de altă natură oferite de această soluție:

 • Ușor de instalat;
 • Nu intervine în instalația existentă;
 • Oferă acces rapid la date.

Studiu de caz

În Iunie 2019 s-au stabilit 3 puncte de consum în cadrul unui ansamblu de clădiri, în Municipiul Timișoara, în care să fie montate dispozitive PowerSense.

Scopul proiectului a fost monitorizarea mărimilor electrice, cu accent pe îmbunătățirea factorului de putere, respectiv echilibrarea sarcinilor pe faze.

Datele referitoare la punctele de consum:

 • Punct consum 1: trifazat, monitorizare intensitate curent prin senzori de 120 A tip clamp-on, monitorizare tensiune de fază, frecvență, putere aparentă, putere activă, putere reactivă, factor de putere, energie activă și energie reactivă;
 • Punct consum 2: trifazat, monitorizare intensitate curent prin senzori de 300 A tip clamp-on, monitorizare tensiune de fază, frecvență, putere aparentă, putere activă, putere reactivă, factor de putere, energie activă și energie reactivă;
 • Punct consum 3: trifazat, monitorizare intensitate curent prin senzori de 120 A tip clamp-on, monitorizare tensiune de fază, frecvență, putere aparentă, putere activă, putere reactivă, factor de putere, energie activă și energie reactivă.

Fiecare punct alimentează câte o entitate (clădire), cu activități diferite și sunt la rândul lor alimentate de la același post de transformare.

Primul lucru propus pentru rezolvare a fost încercarea de echilibrare a sarcinilor pentru cele 3 faze, la toate punctele de consum.

Situația cea mai gravă a fost la punctul 2 de consum, una dintre faze fiind slab încărcată.


Fig. 1. Situația încărcării fazelor – iunie 2019

În prima fază, s-au identificat consumatorii mari, s-au împărțit în categorii (monofazate, trifazate) după care s-a făcut redistribuirea lor pe celelalte faze (cuptoare electrice, gril electric, camere frigo, friteuze etc.).


Fig. 2. Situația încărcării fazelor – iunie 2020

La restul punctelor de consum dezechilibrele nu au fost mari, s-au rezolvat relativ ușor.

Pasul următor a fost analiza factorului de putere pe fiecare fază și încercarea de îmbunătățire a acestuia. În acest caz vom exemplifica doar punctul de consum numărul 1, unde problemele erau mai complexe.


Fig. 3. Situația factorului de putere pe cele trei faze – octombrie 2019

În urma analizei situație de pe teren s-au identificat o serie de echipamente și alte tipuri de consumatori mai vechi în cazul cărora nu exista compensare de putere reactivă, cum ar fi: frigidere, motoare electrice, corpuri de iluminat cu tub neon, semnalizări ieșiri de urgențe vechi etc. De asemenea, s-au identificat linii electrice cu încărcare slabă sau chiar mers în gol.

Multe dintre echipamentele menționate au fost înlocuite. Alte surse de putere reactivă, cum ar fi rackurile cu echipamente de rețea care deserveau încăperile, au fost distribuite pe faze diferite, astfel încât încărcarea fazelor din punct de vedere al puterii reactive sa fie cât mai echilibrat.


Fig. 4. Situația factorului de putere pe cele trei faze – iunie 2020

În nenumărate situații, posibilitatea vizualizării datelor în timp real ne-a ajutat la depistarea rapidă a anomaliilor petrecute pe rețeaua electrică. Astfel am putut interveni în timp util, soluționând problemele apărute astfel încât echipamentele să nu fie afectate pe termen lung.

Ultima astfel de întâmplare se poate observa pe figura de mai jos, unde se constată un gol de tensiune pe două dintre cele trei faze (R=149 și T=126). Datorită datelor venite în timp real și alarmelor (implicit notificări) setate, personalul responsabil a aflat de această problemă în timp util si au putut remedia rapid problema care cauza această cădere pe cele două faze.


Fig. 5. Gol de tensiune – iunie 2020

În unele locuri s-a început și un studiu de eficientizare a consumului de energie electrică, utilizând istoricul de date de la dispozitivele de PowerSense. Acest proiect este încă în desfășurare.

Așa cum se poate observa și în aceste cazuri, PowerSense este un real ajutor în soluționarea problemelor existente, chiar și în prevenirea lor, oferind acces la toate mărimile electrice.

Se poate concluziona că soluția PowerSense poate să aducă contribuții importante, cum ar fi:

 • Analiza evenimentelor care influențează buna funcționare a echipamentelor
 • Generarea istoricului de date pentru:
  • Eficientizarea consumului de energie electrică;
  • Optimizarea costului de producție;
  • Audituri electroenergetice;
  • Prognoza consumului de energie electrică.
 • Monitorizezi consumul de energie electrică pe anumite zone sau pe tipuri de consumatori;
 • Scurtarea timpilor de intervenție;
 • Trasabilitate pentru mentenanță.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm sa luați legătura cu colegul nostru Bogdan Grecu: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..