În data de 12 Decembrie 2019 a fost lansat Aerlive.ro, în variantă beta. Aerlive este un serviciu independent pentru monitorizarea calității aerului în orașul București.

Serviciul a fost dezvoltat în cadrul proiectului ”Aer pentru București”, proiect susținut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București. Proiectul a fost câștigat și implementat de Fundația ETA2U și Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Suportul tehnic pentru implementarea proiectului este asigurat de ETA2U Innovation (implementare rețea LoRaWAN, configurare și instalare echipamente, realizare măsurători paralele cu echipamente de referință pentru a stabili rata de eroare a stațiilor de măsură a calitații aerului, calibrări în teren, dezvoltarea serviciului de calcul ICA, dezvoltare platformă online Aerlive.ro, suport tehnic post-implementare pe durata de monitorizare).
 
Astfel, în cadrul acestui proiect, ca primă etapă, a fost implementată o rețea de comunicație bazată pe protocolul LoRaWAN în orașul București. Această rețea reprezintă suportul de comunicație pentru stațiile de măsură a calității aerului. După această etapă au fost realizate instalările stațiilor, calibrări în teren și măsurători paralele cu echipamente de referință pentru a stabili rata de eroare a stațiilor. În paralel cu activitațile din teren au fost dezvolatate și componentele software: serviciile web pentru prelucrarea datelor și website-ul Aerlive.ro.
 
Stațiile de măsură a calității aerului sunt prevăzute cu senzori de mediu calibrați care furnizează următoarele date:

  • Particule în suspensie de 10 microni – PM10;
  • Particule în suspensie de 2.5 microni – PM2.5;
  • Monoxid de carbon – CO;
  • Dioxid de azot – NO2;
  • Dioxid de sulf – SO2;

Datele colectate de la senzori ajung, prin intermediul rețelei LoRaWAN, în serverul de aplicație, într-o bază de date, de unde sunt preluate, prelucrare și afișate de către serviciul aerlive.ro.

Stațiile fac măsurători constant, transmit măsurătorile la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători transmise sunt calculate medii orare și Indicele de Calitate a Aerului (ICA). ICA este determinat pe baza concentrațiilor polunaților înregistrați de stațiile instalate. ICA Aerlive a fost realizat pe baza standardului european Common Air Quality Index (CAQI).

În etapa actuală, beta, a proiectului, ICA este furnizat de valorile înregistrate pentru PM2.5 și PM10, urmând ca restul parametrilor: CO, NO2 si SO2, să fie adăugați în calculul ICA după încheierea perioadei de beta (Aprilie 2020). Tabelul de mai jos arată corelațiile între valorile poluanților și valoarea indicelui.

 

Aerlive.ro are în prezent 11 stații active în platformă și alte două în teste. Proiectul își propune ca numărul stațiillor de măsurare a calității aerului să ajungă la 50 pe parcusul anului 2020. Începând cu luna februarie 2020, prin intermediul platformei online, a fost lansată campania “Adoptă un senzor!” prin care promotorii proiectului vor distribui și instala (pe o perioada de 4 luni) 30 de senzori simpli, care măsoară PM2.5 și PM10, cetățenilor care doresc să participe activ la monitorizarea calității aerului în București. Datele furnizate de senzori vor fi preluate în continuare de platforma aerlive.ro în timp real.

Succesul proiectului, respectiv interesul persoanelor față de subiectul abordat, a fost confirmat și de numărul vizitatorilor aerlive.ro, care a ajuns și la o medie de 1400 de vizitatori unici pe zi, majoritatea vizitelor fiind de pe dispozitive mobile (72%). Vârful de interes a fost în 15 Ianuarie 2020, cu 3.000 de vizitatori unici pe zi în 4.500 de sesiuni deschise. Până la data publicării acestui comunicat numărul total de vizitatori ai serviciului era de 38.474.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactați departamentul ETA2U Innovation, la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.