În perioada 01.Oct.2018 – 30.Sept.2019 ETA2U și Aquatim, a derulat un Proiect de Cercetare - Sistem Inteligent pentru Telecitirea Contoarelor de Apă, utilizând protocolul de comunicație LoRaWAN, referitor la testarea în condiții reale a tehnologiei LoRa și, implicit, a protocolului de comunicație LoRaWAN. De asemenea, acest proiect de cercetare a fost conceput și pentru confirmarea fiabilității în cursul a 12 luni de funcționare cu recepție zilnică a semnalelor radio de la fiecare contor.

Sistem Inteligent pentru Telecitirea Contoarelor de Apă

Sistem inteligent

În direcția aceasta, în zona Neptun din Timișoara au fost montate 167 de contoare de apă (la consumatori casnici și economici), echipate cu module radio LoRaWAN.

Experiența și rezultatele din acest proiect de cercetare au fost consemnate în 3 rapoarte de cercetare, care vor sta la baza viitoarelor colaborări, atât în domeniul măsurătorilor de utilități (apa, curent, gaz etc.), cât și în domeniul comunicațiilor tip LoRaWAN.

Este important de menționat faptul că, la vremea lui, a fost un proiect unic, cel puțin în Estul Europei.

Studiul de caz unic, rezultat în urma implementării proiectului pilot ne-a oferit șansa de a participa la o Conferință Internațională de prestigiu din domeniul apelor, Water Loss 2019, 23-25.Sep.2019, ediție organizată la București, Palatul Parlamentului (următoarea ediție, Water Loss 2020, va fi organizata la Shenzhen, China).

În cadrul acestei conferințe, Stelian Câmpianu a prezentat o lucrare științifică despre rezultatele obținute în cadrul proiectului de cercetare, intitulată “AQUAWAN – Intelligent System for Remote Reading Smart Water Meters, Using the LoRaWAN Communication Protocol”.

În fața unei audiente numeroase, proiectul în general, rezultatele în special s-au demonstrat a fi extrem de valoroase.

În urma succesului de la conferința Water Loss 2019, s-au cerut și au fost publicate două articole și în limba română, în revista de specialitate Detectivii Apei Pierdute, Decembrie 2019, numărul 12.

1. Stelian Câmpianu: Ce presupune transformarea digitală
2. Attila Simo: AQUAWAN. Sistem inteligent pentru telecitirea contoarelor de apă, utilizând protocolul de comunicație LoRaWAN

Articolele se pot citi aici: http://detectiviiapeipierdute.ro/wp-content/uploads/2019/11/Detectivii-apei-pierdute-2019-9-web.pdf.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să îl contactați pe colegul nostru – Bogdan Grecu, Director Cercetare Dezvoltare, ETA2U, la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.