Cel mai mare integrator IT din afara Capitalei estimează că în trei ani divizia „de inovaţie“ va genera 10% din business. „Aceasta este divizia care trebuie să ne asigure viitorul“, spune şeful companiei.

Compania ETA2U din Timi­şoara, unul dintre cei mai mari integratori IT&C cu capital autohton, are în plan să dezvolte în următorii ani propriile soluţii software de business dedicate în special industriei de producţie, dat fiind că modelul de business tradiţional de integrare de echipamente şi sisteme IT va fi afectat de noile tehnologii, în special de cele de tip cloud computing.

„Ne ducem înspre o eră care va fi definită de soluţiile software în condiţiile în care în prezent vorbim de tehnologia Internet of Things (IoT), integrare şi automatizare şi cloud computing. Aceşti factori vor afecta modelul tradiţional de business legat de furnizarea şi integrarea echipamentelor IT şi de construirea unor centre de date pentru afaceri pentru că acestea vor fi furnizate din cloud. În schimb, furnizorul de cloud nu va oferi şi soluţia software pe care să o folosească clientul, iar acest lucru ni-l propunem să îl facem noi“, a declarat pentru ZF Stelian Câmpianu, directorul executiv al ETA2U.

Compania, înfiinţată în urmă cu 24 de ani şi deţinută de antreprenorul local Romulus Lucaciu, a creat în 2013 o divizie de inovaţie care se axează pe cercetare şi dezvoltare în vederea integrării diferitelor tehnologii şi realizării unor soluţii software dedicate în special firmelor din mediul de producţie.

„Când vorbim de integrare de sisteme IT, vorbim de un furnizor de sisteme de calcul şi un furnizor de aplicaţii care pot fi integrate într-o soluţie specializată şi care răspunde unei anumite nevoi. Iar aceasta poate fi cumpărată şi sub forma unui serviciu. În această direcţie vrem să mergem“, a completat el.

Compania s-a îndreptat căte mediul de producţie, dat fiind că aceasta este o industrie în care cererea pentru soluţii software care să automatizeze şi simplifice procesul de producţie este tot mai mare. De altfel, circa 50% din veniturile ETA2U realizate din sectorul privat provin din mediul de producţie. Anul trecut ETA2U a înregistrat afaceri de 152 milioane de lei, cu aproape 40% mai mari faţă de 2014, creşterea datorându-se cererii mai mari din partea mediului privat - firmele locale şi multinaţionale. Circa 85% din cifra de afaceri a companiei provin din contracte încheiate în mediul privat.

În partea de vest a ţării, de unde provin cei mai mulţi clienţi ai ETA2U, există spre exemplu foarte multe fabrici de componente auto.

„Multinaţionalele care activează în România vor avea nevoie de parteneri localizaţi aici pentru a putea reduce timpul de furnizare a soluţiilor şi a avea flexi­bilitate mai mare, chiar dacă furnizarea unei soluţii este tot mai puţin dependentă de locul fizic unde se găseşte serverul. Însă informaţia va trebui să fie disponibilă la nivelul liniei de producţie, iar dacă aceasta se află pe plan local, noi suntem aici pentru a furniza soluţiile necesare“, a spus Câmpianu.

În prezent, divizia de inovaţie are o pondere redusă în afacerile ETA2U, dat fiind că este abia la început, însă treptat importanţa acesteia va creşte, urmând ca în următorii trei ani să genereze circa 10% din businessul companiei. 

„Aceasta este divizia care trebuie să ne asigure viitorul“, a punctat el. 

Practic, strategia ETA2U este de furniza o soluţie IT completă, inclusiv infrastructură şi echipamente IT, însă pornind de la o soluţie software.

„Pentru implementarea unei soluţii software dedicate mediului de producţie ai nevoie spre exemplu de reţele wireless şi fixe - aici intervine divizia de reţele care construieşte infrastructură IT necesară, de imprimante - aici intervine echipa de image & printing, dar şi de mentenanţă şi instalare de echipamente IT realizată de divizia de IT service“, a explicat el.

ETA2U are în prezent în şase divizii axate pe echipamente hardware pentru retail, echipamente pentru imprimare, soluţii şi echipamente pentru infrastructura IT, cercetare şi dezvoltare, service IT şi traininguri specializate.

Compania are deja dezvoltată o soluţie software dedicată producătorilor de carne care gestionează întregul ciclu de producţie - de la fermă până se realizează produsul finit. De asemenea, integratorul IT&C este în discuţii cu multinaţionalele din domeniul auto care activează pe plan local pentru rezolvarea unor anumite probleme din procesul de producţie.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.05.2016