Apariţia cloud-urilor a transformat şi continuă să transforme industria IT. Evoluţia mediului IT a ajuns la stadiul în care cloud-ul computaţional este folosit la scară largă. Mii de dispozitive acceseaza şi folosesc avantajele oferite de cloud.

De la apariţia noţiunii de cloud în anul 2000, acesta este domeniul IT cu cea mai mare creştere de piaţă.
Cloudul asigură flexibilitate atât pentru gestionarea informaţiilor, cât şi pentru managementul infrastructurii. Nu mai este necesar pentru o companie să deţină toată infrastructura fizică, ci poate să contracteze servicii de la un provider de cloud. Infrastructura astfel creată se poate scala atat în sus cât şi în jos, în funcţie de necesităţiile clientului la momentul respectiv.

Adoptarea de solutţii de cloud conduce la reducerea costurilor pentru companii, deoarece eficienta în utilizarea resurselor este una mult mai mare la providerii de servicii. Un alt avantaj major se referă la creşterea dinamicii afacerii, astfel planurile de afacere sunt puse în practică mai rapid.

În funcţie de localizarea fizică a infrastructurii, s-au diferenţiat mai multe tipuri de cloud: privat, privat cu management extern, privat hostat, share-uit şi public. În funcţie de necesitatea de a respecta diferite norme, se poate opta pentru una dintre aceste soluţii. Cu cât se merge dinspre cloud-ul privat spre cel public şi costurile scad.

 

« Înapoi