Tehnologia

Interner of Things (IoT) este un domeniu emergent care defineste retele formate din obiecte inteligente cu capabilitati de transmitere a datelor prin cablu sau tehnologii wireless. Internet of Things permite ca sistemele de alarmă sau camerele de supraveghere conectate la internet să poată fi accesate de la distanţă pentru monitorizare. Similar, sistemele de încălzire (centrale termice) sau sistemele de climatizare pot fi monitorizate şi controlate de la distanţă prin intermediul IoT.

LoRaWAN este un protocol de radio transmisii prin care se formeaza retele de obiecte inteligente. Reteau constituita foloseste o topologie star-of-stars, cu gateway-uri servind drept bridge-uri transparente, care transmit mesajele intre senzori si serverul central. Gateway-urile se conecteaza la retea prin legaturi traditionale IP, iar dispozitivele cu senzorii folosesc comunicatia wireless de un singur hop catre unul sau mai multe gateway-uri. Structura este similara unei retele de telefonie mobila, dar in loc de a avea o singura retea interconectata, LoRa permite implementarea mai multor retele independente peste aceeasi infrastructura.

O arhitectura generica a unei retele LoRaWAN este compus din:

  • Noduri: Reprezinta elementele rețelei LoRa care monitorizeaza si controleaza infrastructura data (senzori pentru parcari, contoare inteligente, dispozitive de telgestiune a sistemelor de iluminat etc.). Acestea sunt de obicei situate la distanță.
  • Statie de baza (Gateway) LoRa: Este poarta de acces prin care primește datele de la noduri prin protocolul LoRaWAN și apoi le transferă prin internet la serverul de retea. Conexiunea la serverul de retea LoRa poate fi Ethernet, celulară sau orice alte legături de telecomunicații cu fir sau fără fir care ofer conexiune la internet. Statiile de baza sunt conectate la serverul de rețea folosind conexiuni IP standard. Pe aceasta cale datele utilizează un protocol standard, care poate fi conectat la orice rețea de telecomunicații, indiferent dacă este publică sau privată. Având în vedere similitudinea unei rețele LoRa cu o retea de telefonie mobila, statiile de baza LoRa pot fi adesea co-locate cu o stație de bază celulară. În acest fel, pot utiliza capacitatea de rezervă a statie celulare pentru transmisia datelor catre serverul de retea.
  • Server de retea (network server): Serverul de rețea LoRa gestionează rețeaua. Serverul de rețea acționează pentru a elimina pachete duplicate, programe de recunoaștere, și controleaza viteza de transmisie a datelor. Având în vedere modul în care acesta poate fi implementat și conectat, complexitatea implementarii unei retele LoRa este foarte scazuta.
  • Server de aplicatii: Din serverul de aplicatii se pot accesa aplicatiile care consuma datele de la noduri si le afiseaza in asa fel incat sa ofere informatiile cele mai relevante pentru client. Mai mult de atat, LoRa permitand comunicarea bi-directionala intre noduri si serverul de retea, se pot trimite comenzi de la distanta catre noduri, aceste comenzi pot fi de gestiune a nodurilor (actualizarea softului de la distanta) dar si de control a unor elemente dintr-un sistem (ex. inchiderea/deschidere unei usi de la distanta).

Alianta LoRa

LoRa Alliance (https://www.lora-alliance.org/) este o organizatie non-profit ce are scopul de a standardiza retelele WAN Low Power (LPWAN) pentru a accelera implementarile IoT (Internet of Things), orase inteligente, comunicatiile machine-to-machine (M2M) si aplicatiile industriale. LoRa Alliance a ajuns la aproape 400 de membrii din industrie, printre care se afla nume mari precum IBM, Cisco, Orange, Microchip, Swisscom si multi altii. ETA2U a devenit membru LoRa Alliance in Martie 2016.

Pe 16 iunie 2015, LoRa Alliance a lansat acest protocol de comunicare pentru sisteme IoT peste retele wireless (WAN) in benzi de frecventa nelicentiate. Acest protocol a fost creat de SemTech si specifica modularea si schema de corectare a erorilor, ce permit comunicarea de date la distante de intre 2km si 20km, cu un consum de energie foarte redus.

Scenarii de aplicare/aplicabilitate

Scenarile de aplicare ale tehnologiei LoRaWAN se intind pe multiple sectoare verticale. Mai jos sunt reprezentate o parte din aceste sectoare:

ETA2U, ca integrator IT si furnizor de sisteme complexe si servicii IT, are ca obiectiv de dezvoltare pe termen lung cresterea portofoliului de solutii proprii, bazate pe tehnologii inovatoare precum IoT, Industry 4.0 si Big Data.
Internet of Things reprezinta una din ramurile inovatoare in care investeste compania. În acest sens, ETA2U dezvolta sisteme și servicii bazate pe tehnologia LoRaWAN pentru clientii sai.